nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ne nyaraljon tanítási időben!

Nagy-Britanniában a szülőknek bírságot kell fizetniük, ha nem tanítási szünetben viszik nyaralni a gyerekeiket.

nyest.hu | 2014. augusztus 26.
|  

Itt a nyesten is beszámoltunk arról, hogy egy telfordi családot 1000 fontos bírsággal illettek Nagy-Britanniában, mivel a gyerekek igazolatlanul hiányoztak az iskolából, a család ugyanis tanítási időben ment nyaralni. Most a BBC arról ír, hogy az új törvény 2013. szeptemberi bevezetése óta rengeteg szülő jár hasonló cipőben: egyre több esetben fizetnek bírságot a britek azért, mert nem szünidőben viszik nyaralni gyermekeiket – derül ki a BBC felméréséből.

A 2013 szeptemberében bevezetett új szabály szerint a szülőknek fizetniük kell, ha a gyerekük nyaralás, családi program miatt hiányzik az iskolából. Azóta 64000 esetben köteleztek családokat a bírság megfizetésére. Az új szabályok ellen rengeteg szülő tiltakozott, mondván, hogy a nyaralások költségei a nyári szünet idején a legmagasabbak. Arra is megpróbálták rávenni a döntéshozókat, hogy lépjenek föl az utazási irodák árszabási szokásai ellen.

A bírság egy szülőre jutó mértéke átlagosan 60 font gyerekenként és hiányzásokként. Ez az összeg azonban a duplájára nő, ha a szülő három héten belül nem fizeti be. A büntetések ellen kampányoló Stewart Sutherland azonban 1000 fontot kellett volna, hogy fizessen azért, mert három gyermekével tanítási időben utazott el egy hétre pihenni. Az aktivista arra hívja föl a figyelmet  az eset kapcsán, hogy az új szabályozás szerint a szegényebb családok nem tudnak egyáltalán nyaralni menni. Ők ugyanis vagy nem tudják megengedni maguknak azt, hogy a főszezonban utazzanak el, vagy nem tudnak ebben az időszakban elszabadulni a munkahelyükről.

Tanítási időben nem szabad nyaralni!
Tanítási időben nem szabad nyaralni!
(Forrás: Wikimedia Commons / U.S. Fish and Wildlife Service)

„A családdal töltött szabadidő ugyanolyan fontos a gyerekek számára, mint az iskola” – nyilatkozta Sutherland a BBC-nek. „Ha egy gyerek kipiheni magát, és boldog családi környezetben él, akkor jobban fog teljesíteni az iskolában is” – fűzte hozzá. „Ezért a tanévre eső családi nyaralásokat nem kellene éppen úgy kezelni, ahogyan a lógásokat.”

A BBC felméréséből az derült ki, hogy az előző tanévben radikálisan megnőtt a szülőket az iskolai hiányzások miatt terhelő bírságok száma. Ennek oka nyilvánvalóan az új szabályozás, amely szerint a szülő nem kérheti ki a gyermekét családi programok miatt tanítási időben. A szabályok megalkotói azonban azzal érvelnek, hogy a rendszeres hiányzások veszélyeztetik a diákok iskolai előrehaladását.

Forrás

'Sharp rise' in parental fines for term-time holidays

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X