nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Izgalmas programok az ELTE-n
Ezeket ne hagyja ki a héten...

Összegyűjtöttünk néhány izgalmas programot és hír az ELTE-ről.

nyest.hu | 2015. február 17.
|  

Ezen a héten is több, közérdeklődésre számot tartó előadás, program lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ezek közül válogattunk néhányat. Még több programról tájékozódhat az egyetem honalapján.

Gráfelmélet és kombinatorika a középiskolában

Az ELTE Matematikai Intézet középiskolai matematikatanároknak szóló, tavaszi klubdélutánja 2015. február 18-án lesz, témája a középiskolai kombinatorika és gráfelmélet. A délután programja a következő:

 16:00 Megnyitó, Szőnyi Tamás, az ELTE Matematikai Intézet igazgatója

16:05 Recski András (ELTE-BME): Síkbarajzolható gráfok, rúdszerkezetek és transzformátorok(Játékos matematika meglepő alkalmazásokkal)

 16:40 Tassy Gergely (Veres Péter Gimnázium): Egy negyedikes felvételi feladattól az egyetemi matematikáig. (Kombinatorikai érdekességek a középiskolában)

 17:25 Hogyan tanítsunk kombinatorikát és gráfelméletet középiskolában? – A beszélgetést és vitát Tassy Gergely vezeti.

Időpont: 2015. február 18. 16:00–18:40

Helyszín: ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.502)

Ezeket ne hagyja ki a héten...
Forrás: Wikimedia Commons / David Benbennick
Miért szerecsen Boldizsár?

Az ELTE Bolyai Kollégium Csütörtök Este című sorozatában 2015. február 19-én Németh György egyetemi tanár, az Ókortörténeti Tanszék vezetője Miért szerecsen Boldizsár? A három királyok motívumának kialakulásáról címmel tart előadást.

A három király látogatásáról Betlehemben mindenki hallott, noha Máté evangéliuma nem írja sem azt, hogy hárman voltak, sem pedig azt, hogy királyok lettek volna. Nevüket és bőrszínüket sem említi. Az előadás azt kívánja tisztázni, hogy honnan származik a „királyok” neve, és miért olyan az ikonográfiájuk, ahogy azt ma ismerjük.

A Csütörtök Este a Bolyai Kollégium szorgalmi időszakban heti rendszerességgel megrendezett programja, melynek célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel is, és szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. Az előadások diszkusszióval együtt kb. 1-1,5 órásak, a rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szívesen látnak.

Időpont: 2015. február 19. 18:15

Helyszín: ELTE Bolyai Kollégium (1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13. 104-es előadó)

A háromkirályok imádása
A háromkirályok imádása
(Forrás: Wikimedia Commons / Ricardo André Frantz / CC BY-SA 3.0)

Digitalizációs program

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és az ELTE Egyetemi Könyvtár 2014 januárja óta együttműködik az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Program keretében. A projekt a tervek szerint 2016 márciusáig folytatódik.

A közfoglalkoztatási programban fontos cél a kulturális örökség megőrzése, hogy elősegítsék a magasabb képzettségű álláskeresők, diplomával rendelkezők digitális kulturális területen történő foglalkoztatását, bekapcsolását a kulturális örökség feldolgozásába, archiválásába.

Az elmúlt egy évben a munkatársak 320 egyetemi periodikát, 1 millió katalóguscédulát és közel kétezer kisnyomtatványt digitalizáltak. A résztvevők a következő hónapban többek között feldolgozzák három jezsuita tudós gyűjteményét és számos hazai folyóirat anyagát is. A digitalizált dokumentumokat az Egyetemi Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT) tárolják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X