nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A portugál nyelv napja

Előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és könyvbemutatókkal ünneplik a portugál nyelv napját Budapesten május 8-9-én az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) Múzeum körúti épületében.

MTI | 2013. április 30.
|  

A portugál nyelvű országok irodalmáról, politikai és gazdasági életéről és a magyar-brazil-portugál kulturális kapcsolatokról is értekeznek majd az esemény meghívott vendégei a kétnapos programon, esténként pedig portugál zenei csemegével kedveskednek az érdeklődőknek – közölték az MTI-vel a szervezők.

A program nyitóünnepségét az ELTE BTK Kari Tanácstermében tartják május 8-án 10 órakor, majd a Portugál Nyelvű Országok Közösségének (CPLP) Magyarországgal való kétoldalú kapcsolatairól, kulturális tevékenységeiről tartanak előadásokat. Ezt portugál irodalmi bemutató követi, majd a napot fadokiállítás-megnyitó és fadokoncert zárja a Kossuth Klubban. A fado egy Portugáliából származó zenei műfaj, dalaiban az énekest (fadista) egy portugál gitár és egy akusztikus gitár kíséri.

A második nap Márcio-André Artaud em Compostela című rövidfilmjének bemutatójával kezdődik, majd brazil ütőhangszer koncerttel folytatódik. A délután a portugál irodalom jegyében zajlik majd előadásokkal és könyvbemutatókkal.

A CPLP közösséghez Angola, Brazília, Bissau-Guinea, Kelet-Timor, Mozambik, Portugália, Sao Tome és Príncipe, valamint a Zöld-foki Köztársaság tartozik, a szervezet 2005-ös csúcsértekezletén május 5-ét nyilvánította a portugál nyelv napjának.

A rendezvény programjai portugál nyelven zajlanak, középpontjukban a portugál nyelvű térség irodalma, zenéje és művészete áll. Az esemény az angolai, a brazil és a portugál nagykövetség, az ELTE és a Camoes Portugál Nyelvi és Kulturális Együttműködési Intézet együttműködésében valósul meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 El Vaquero 2013. május 6. 12:11

@army: azt nem is mondtuk itt, hogy a portugál nyelv elhanyagolható lenne, vagy ne lehetne napja. A legtöbb magyar embernek mégis annyira speciális dolog a portugál nyelv, hogy csak az jut eszébe róla, hogy már lassan mindennek van napja.

3 army 2013. május 6. 12:04

Mi a zavaró abban, ha megünnepelnek egy nyelvet? Luzofónok is vannak a világon, a nyelvüket nem mellesleg mintegy 250 millióan beszélik és a Föld 9 országában hivatalos nyelv, Európában, Afrikában, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában.

Nekünk lehet egzotikus, de kicsit fontosabb, többfelé beszélt nyelv, mint a miénk.

És ne "fájlcserélőzzünk", könyörgöm! Ez már nagyon alacsony szint...

2 El Vaquero 2013. május 1. 15:04

Szerintem fájlcserélők napja, meg angol nyelv napja is van, jan. 1-től május 4-ig és május 6-tól dec. 31-ig :D

1 arafuraferi 2013. május 1. 14:24

Hogy mik vannak? Külföldön tanuló diákok napja, Portugál nyelv napja, már követhetetlen ez az egész napozósdi, ennyi erővel lehetne használt autó vásárlók napja, vagy fájlcserélők napja is (persze lehet, hogy vannak már ilyen jeles napok is).:-)

Információ
X