nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Európai mobilitási felmérés

Magyarország jóm feltétleleket biztosít a külföldi tanuláshoz – jó az idegen nyelvek oktatása is –, de a külföldi képesítéseket nem, vagy csak nehezen ismeri el.

MTI | 2014. január 12.
|  

Magyarország az öt mutatóból négyben négyes, azaz „erős” osztályzatot kapott az uniós mobilitási eredménytábla hatfokozatú skáláján, amely azt mutatja, mennyire segíti elő az oktatási rendszer és a jogi környezet azt, hogy a diákok külföldön folytassák tanulmányaikat. Az ötödikben, amely a külföldi tanulmányok eredményeinek elismerését osztályozza, viszont „nagyon gyenge”, egyes osztályzatot kapott. Az Európai Bizottság pénteken első alkalommal tette közzé felmérését.

Az öt mutató azt hivatott mérni, hogy az EU tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Törökország mennyire támogatja és segíti információkkal a mobilitást, a külföldön tanulást, mennyire segíti elő, hogy a diákok elsajátíthassák az ehhez kellő nyelvtudást, mennyire teszi lehetővé az állami támogatások, ösztöndíjak, hitelek hordozhatóságát, hogyan ismeri el a külföldi tanulmányi eredményeket, és mennyire segítik a hátrányos helyzetű diákokat, hogy külföldön tanulhassanak.

A legátfogóbb, legjobb tájékoztatást és segítséget Németország, Belgium, Spanyolország, Franciaország és Olaszország nyújtja azoknak a diákoknak, akik külföldön akarnak tanulni, míg ezen a téren Bulgária, Görögország, Szlovénia és Ciprus teljesít a legrosszabbul.

A támogatások hordozhatósága Belgium német és holland ajkú részein kimagasló, itt gyakorlatilag ugyanolyan feltételekkel juthatnak ilyen segítséghez a külföldi diákok, mint hazai alma materükben. Belgium franciául beszélő térsége, Vallónia viszont nagyon gyenge ezen a téren. A jó eredményt felmutatók közé sorolja még a bizottság Ciprust, Luxemburgot, Finnországot és Svédországot, míg Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Litvánia, Románia és Szlovákia ebben gyengén muzsikál.

Az idegen nyelv oktatása terén Ciprus, Luxemburg és Belgium német ajkú térsége a három éllovas, igaz ezek kivétel nélkül olyan országok, ahol egynél több hivatalos nyelv van. Az idegennyelv-oktatás terén Írország és az Egyesült Királyság, azon belül is főleg Skócia a sereghajtó, ahol egyetlen idegen nyelv tanulása sem kötelező.

A külföldi tanulás eredményeinek hazai elismeréséért Németország, Belgium és Spanyolország teszi a legtöbbet, megállapítja mindazonáltal, hogy a legtöbb tagállam viszonylag csekély figyelmet szentel ennek a kérdésnek. Ezen a téren 11 ország kapott „nagyon gyenge” minősítést, de a kiemelt legjobb négy sem kapott négyesnél jobb osztályzatot.

A hátrányos helyzetű diákok külföldi tanulásának támogatásában Flandria jár ez élen, de ötös, „nagyon erős” minősítést kapott Németország, Olaszország és Ausztria is. Ebben a kérdésben 12 ország kapott egyes osztályzatot a 32-ből.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X