nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csehország
Éhségsztrájkolnak hétfőtől a középiskolások

Éhségsztrájkkal fog tiltakozni hétfőn 16 dél-csehországi diák az ellen, hogy a régiót a szociáldemokraták a kommunistákkal együtt kívánják vezetni, s az oktatásügy irányítását és felügyeletét a regionális tanácsban egy kommunista képviselőre bízták.

MTI | 2012. december 15.
|  

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy a regionális iskolaügyet és a kultúrát Vítězslava Baborová kommunista képviselő fogja irányítani és felügyelni. Nem értünk egyet ezzel azért, mert a kommunista párt soha nem határolódott el a volt rendszer ideológiájától” – nyilatkozta csütörtökön České Budějovicében Simon Heller, a diákok képviselője. Elmondta: éhségsztrájkjuk hétfőn este 18 órakor kezdődik, s 24 órán keresztül a diákok csak vizet fognak inni. A diákok azt szeretnék, ha az októberi regionális választásokon győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nem Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM) választaná koalíciós partnernek, s az iskolaügy semmiképpen se kerülne a kommunisták kezébe.

Jiří Zimola, a régió új szociáldemokrata elöljárója azonban a  megkötött szociáldemokrata-kommunista koalíciós szerződést már nem kívánja megváltoztatni, s kitart a baloldali együttműködés mellett. „Senki sem tagadja, hogy a választás demokratikus volt. Az eredményt illene tiszteletben tartani” – állítja Zimola.

Dél-Csehországban már több gimnázium diákjai is tiltakoztak a helyi kormányzat új összetétele, különösen a kommunisták részvétele ellen. A CSSD és a KSCM is azt hangoztatja, hogy ez a választás eredménye, s szerintük a középiskolásokat néhány tanár heccelte fel. A kommunisták kizárását követelő petíciót egy hónap alatt azonban csak 10 ezer ember írta alá.

Az októberi regionális önkormányzati választások eredményeképpen Csehország 14 régiójából (13 régió és Prága) egynek (Ústí) kommunista elöljárója lesz. Hét régióban a szociáldemokraták és a kommunisták együtt fognak kormányozni. Kilenc régióban a kommunisták adják a regionális elöljáró helyettesét, s kommunista elnöke lesz legalább 15 szakbizottságnak is. Öt régióban kommunista ellenőrzés alá került az oktatásügy.

A STEM prágai közvélemény-kutató intézet november második felében nyilvánosságra hozott adatai szerint a megkérdezettek 56 százaléka azt állítja, hogy a kommunisták jelentős előretörése nem nyugtalanítja és nem zavarja. A szociológusok szerint meglepetés, hogy a 29 éven aluli megkérdezett személyek 54 százaléka szintén ezt a véleményt fogalmazta meg.

Az október elején lebonyolított regionális önkormányzati választásokat a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte 23,58 százalékkal, míg Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 20,44 százalékot kapott. A jobboldali kormánypártok támogatottsága messze elmaradt az ellenzéki baloldal támogatottságától.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X