nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre többen használnak legális szoftvert Kínában

Csökkent a hamis szoftverek használata Kínában, arányuk tavaly 38 százalékot tett ki – derül ki a Chinalabs.com tanácsadó és kutató cég adataiból.

MTI | 2012. május 29.
|  

A statisztikákat a szellemi tulajdonjogokért felelős állami hivatal is megerősítette. A számok szerint a 2010-es 41 és a 2009-es 45 százalék után tavaly először már 40 százalék alá csökkent a hamis szoftverek aránya.

Az adatokból az is kiderül: leginkább a hamisított biztonsági szoftverek, adatvédők, vírusirtók használata esett vissza, a 2010-es 45 után 2011-ben hat százalékponttal, 39 százalékra csökkent. Szintén jelentősen mérséklődött az operációs rendszerek és az irodai szoftverek kalózváltozatainak használata, ezek aránya jelenleg 36 százalék körül alakul.

A hamisított szoftverek használatának visszaeső trendje hetedik éve jellemző, a csökkenéssel párhuzamosan pedig nő a hivatalos tanúsítvánnyal telepített szoftverek száma. Utóbbiak aránya tavaly év végén országos átlagban 20 százalékot tett ki. Nyolc tartományban és tartományi jogú város – köztük Pekinggel, Sanghajjal és Csiangszu (Jiangsu) tartománnyal – kormányzati hivatalaiban már csak tiszta szoftvert használnak, a vezetés célja a kezdeményezést országos szintre, a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok körére is kiterjeszteni.

Az iparág fehéredését jelentős sikernek könyveli el a Chinalabs.com, ugyanakkor a témában a China Daily című napilapnak nyilatkozó Vang Vej-hua (Wang Weihua), a vállalat egyik munkatársa ugyanakkor a trend visszafordulását sem tartja kizártnak. Vang szerint ezt az árak jelentős emelkedése vonhatja magával, egy 2010-es eredeti Office például 3350 jüanba (127 ezer forint) kerül, miközben egy kalózpéldány Sanghaj utcáin akár 100 jüanért (3800 forint) is megvásárolható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X