nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre népszerűbb a magyar nyelv az ukrán iskolákban

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében eddig nyolc ukrán iskola jelezte, hogy szeretné a magyar nyelvet tantárgyként oktatni.

MTI | 2015. november 15.
|  

Készségfejlesztő játékcsomagokat adott át a magyar nyelvet választott idegen nyelvként oktató ukrán tannyelvű iskoláknak csütörtökön Kárpátalján Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa, aki Szolyván megkoszorúzta az 1944-es sztálini terror magyar áldozatainak emlékművét. Grezsa István Ungváron, a 2. sz. középiskolában ünnepélyes keretek közt nyújtotta át a magyar nyelvet tanuló iskolásoknak a készségfejlesztő játékcsomagokat.

Az átadási ünnepség utáni sajtótájékoztatón a miniszteri biztos hangsúlyozta: „Kárpátalján ez az ukrán tannyelvű iskola volt az első, amely modellkísérletként kezdte el a magyar mint választott idegen nyelv oktatását 58 kisdiáknak.” Azt is közölte, hogy a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében eddig nyolc ukrán iskola jelezte, hogy szeretné a magyar nyelvet tantárgyként oktatni. Kiemelte: „a magyar kormány – jelezve, hogy a kárpátaljai magyarság mellett a helyi ukrán közösségeket is segíti – minden tőle telhető támogatást megad ehhez a kezdeményezéshez, amely hozzájárul a tanintézetekből majdan kikerülő diákok életben való boldogulásához”.

A miniszteri biztos készségfejlesztő játékcsomagokat ad át a magyar nyelvet választott idegen nyelvként oktató ukrán tannyelvű, ungvári 2. sz. középiskolában.
A miniszteri biztos készségfejlesztő játékcsomagokat ad át a magyar nyelvet választott idegen nyelvként oktató ukrán tannyelvű, ungvári 2. sz. középiskolában.
(Forrás: MTI / Nemes János)

A miniszteri biztos kárpátaljai látogatása során készségfejlesztő játékcsomagokat adott át Szolyván a 10. sz. iskola és a hegyvidéki Zavadka (Rákócziszállás) községben a helyi oktatási intézmény kisdiákjainak. Ugyancsak Zavadkán felavatta az Európai Unió Keleti Partnerség Programja keretében magyarországi támogatással korszerűsített kultúrházat.

Grezsa István a kárpátaljai magyar férfilakosság szovjet hatóságok által végrehajtott 1944. őszi deportálásának 71. évfordulója alkalmából Szolyván megkoszorúzta a sztálini terror magyar áldozatainak emlékművét az egykori gyűjtőtábor helyén kialakított emlékparkban.

Történelmi pillanat

A kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás helyzetéről tájékozódott és magyar nyelvtankönyveket adott át magyar nyelvet oktató ukrán iskoláknak kedden Beregszászon Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára.

Kétnapos kárpátaljai látogatásának első állomásán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Czunyiné Bertalan Judit találkozott a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) és a felsőoktatási intézmény vezetésével. A szakemberek tájékoztatták az államtitkárt a kárpátaljai magyar oktatás problémáiról, közte a térség magyar iskoláit sújtó tankönyv-, diák- és tanárhiányról. A szakmai szervezet vezetői köszönetet mondtak a kárpátaljai magyar oktatásnak és pedagógusoknak nyújtott széleskörű magyar kormánytámogatásért.

A megbeszélés után Czunyiné Bertalan Judit ünnepélyes keretek közt az EMMI támogatásával készült ezer magyar nyelvtankönyvet adott át 25 olyan kárpátaljai ukrán iskolának, amelyekben az idei tanévtől kezdve – szabadon választott hivatalos tantárgyként – mintegy 800 diáknak oktatják a magyart mint idegen nyelvet. Az ukrán oktatási minisztérium által jóváhagyott könyvek egy részét a Kárpátalján működő 43 vasárnapi iskola kapta.

Az Emmi támogatásával készült ezer magyar nyelvtankönyvet huszonöt olyan kárpátaljai ukrán iskolának adták át, amelyekben az idei tanévtől kezdve - szabadon választott hivatalos tantárgyként - mintegy 800 diáknak oktatják a magyart mint idegen nyelvet.
Az Emmi támogatásával készült ezer magyar nyelvtankönyvet huszonöt olyan kárpátaljai ukrán iskolának adták át, amelyekben az idei tanévtől kezdve - szabadon választott hivatalos tantárgyként - mintegy 800 diáknak oktatják a magyart mint idegen nyelvet.
(Forrás: MTI / Nemes János)

Az átadási ünnepséget követően a köznevelésért felelős államtitkár a sajtónak nyilatkozva történelmi pillanatnak nevezte a kárpátaljai pedagógusok közreműködésével készült magyar nyelvtankönyvek eljuttatását a régió ukrán iskoláiba. Hangsúlyozta: „a magyar mint idegen nyelv elsajátítása a velünk együtt élő közösségek számára a magyar kultúra, a hagyományok, a történelem ismeretét is jelenti, ami hozzájárul egymás megismeréséhez elfogadásához”. Úgy vélte, ez a megismerés és tudás hosszabb távon elősegíti a régió felemelkedését, s ezáltal a magyarság megmaradását is szolgálja.

Czunyiné Bertalan Judit kárpátaljai látogatása szerdán a Munkácsi járásban és Ungváron folytatódik, ahol iskolákat keres fel és találkozik Kárpátalja megye közoktatási vezetőivel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X