nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fontos az ukrántudás Kárpátalján

Az ukrán kormányzat kész elősegíteni, hogy megoldják a kárpátaljai magyar iskolák problémáit – mondta el Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet az MTI-nek, beszámolva a Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszterrel folytatott megbeszéléséről.

MTI | 2013. január 25.
|  

A találkozón a nagykövet sürgette a kárpátaljai magyar oktatási nyelvű iskolák problémáinak a rendezését. Szóba hozta, hogy az érettségi tételek kérdéseinek ukránról magyarra fordítása időnként pontatlan, ezért a magyar tannyelvű iskolák diákjainak értelmezési problémák miatt nehezebb lehet pontos válaszokat adni, és ezzel hátrányba kerülhetnek az ukrán iskolák tanulóival szemben. Elmondta, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusok készek ebben segítséget nyújtani, azaz részt venni a tesztek magyar fordításában.

A kijevi magyar nagykövet fontosnak nevezte annak megoldását, hogy a magyar anyanyelvű gyerekek jól tanuljanak meg ukránul. Kifejtette a miniszternek: a kárpátaljai magyar pedagógusok készek olyan módszertan kidolgozásában is közreműködni, amely alkalmas arra, hogy hatékonyan és sikeresen tanítsák az ukrán nyelvet a nem ukrán anyanyelvű gyermekeknek.

A Magyarországon végzett ukrán állampolgárok tudományos fokozatának ukrajnai elismertetésével kapcsolatban Bayer Mihály közölte, hogy a két ország között már megkezdődött egy korszerű, a bolognai folyamatnak megfelelő, új magyar-ukrán ekvivalencia megállapodás előkészítése.

Az ukrán oktatási miniszter megerősítette: Ukrajna is érdekelt abban, hogy mihamarabb elkészüljenek a nélkülözhetetlen kétoldalú oktatási együttműködési dokumentumok. Üdvözölte a magyar javaslatokat, és ígéretet tett arra, hogy igyekeznek ezekben az ügyekben mihamarabb lépéseket tenni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X