nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tíz éves a magyar nyelvű oktatás

Tíz évvel ezelőtt indult újra – hat évtizedes szünet után – az intézményes magyar nyelvű iskolai oktatás a kárpátaljai Szolyván.

MTI | 2012. szeptember 27.
|  

A Munkácstól harminc kilométerre lévő hegyvidéki kisvárosban megemlékezett a helyi szórványmagyarság arról, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a Kárpátaljai Református Egyházkerület erőfeszítéseinek köszönhetően magyar első osztály indulhatott az egyik helyi, ukrán tannyelvű iskolában. A magyar nyelvű oktatás 2002-ben 11 gyerekkel indult, majd évenként változó létszámú beiskolázással folytatódott, az idei tanévben 13 elsős kezdte meg magyarul iskolai tanulmányait.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke szerint sikeresnek tekinthető a szolyvai magyar tannyelvű oktatás újraindítása, ám az elmúlt tíz évben sok nehézséggel is meg kellett küzdeni, hiszen hol tanárhiány, hol tanulóhiány okozott gondot. Úgy vélte, mostanra stabilizálódott a helyzet, és a 20 ezres városban, ahol csaknem tíz százalék a magyar származásúak aránya, ismét rangja van a magyar nyelvnek. Kifejtette: reméli, hogy hamarosan több szolyvai iskolában is tanítani fogják a magyart, miután az ukrán iskolákban két idegen nyelv oktatása lesz kötelező. Orosz Ildikó a KMPSZ nevében egyéves internet-előfizetést ajándékozott a szolyvai magyar iskolának.

Punykó Mária, a KMPSZ szórványprogramjának vezetője a sajtónak elmondta: a szolyvai magyar oktatás sikere azon is lemérhető, hogy a nem magyar nyelvű közegből érkező elsősök még erős akcentussal beszélnek magyarul, ám az elemi iskola befejezése után már tisztán ejtik a magyar szavakat. A szakember hozzátette: az oktatásnak bizonyos „visszaasszimiláló” hatása is van, mivel a magyar származású, de magyarul már nem tudó szülők a gyerekeik hatására elkezdenek érdeklődni a magyar nyelv és kultúra iránt.

Szokolova Mitro Henrietta, a magyar osztályok tanára, aki tíz éve egymaga kezdte el a magyar oktatást Szolyván, örvendetesnek nevezte, hogy egyre több helyi fedezi fel magyar gyökereit, és noha már nem beszél magyarul, gyerekét magyar óvodai csoportba, majd magyar iskolai osztályba íratja.

A magyar osztályokban jelenleg 43 diák tanul. A magyar nyelv és irodalom oktatása a felső tagozatos, már ukrán nyelvű osztályokban is folytatódik a magyar elemi iskolát végzettek számára. Közülük többen valamelyik kárpátaljai magyar líceumban folytatják középiskolai tanulmányaikat. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X