nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre csökken az olasz egyetemisták száma

Az utóbbi harminc év legalacsonyabb szintjére esett vissza Olaszországban az egyetemen továbbtanulók aránya – derült ki a római oktatásügyi minisztériumnak a csökkenés okait is kereső felméréséből.

MTI | 2012. március 13.
|  

A 2011-ben érettségit szerzett olasz fiataloknak kevesebb mint hatvan százaléka iratkozott be egyetemre. A 2010-2011-es akadémiai évben a szakközépiskolát vagy gimnáziumot végzett fiataloknak 64,1 százaléka folytatta tovább tanulmányait egyetemen. 2001-ben az érettségizők hetven százaléka ment egyetemre. A római oktatási tárca vizsgálata szerint Itáliában harminc év óta nem volt ilyen alacsony az egyetemet kezdő hallgatók létszáma.

A  csökkenő trendet a minisztérium a gazdasági válsággal magyarázta. Drága a tandíj, drága a lakbér, drágák a tankönyvek: a családok nem bírják eltartani az egyetemre járó gyermekeiket – hangsúlyozzák az olasz kommentátorok, hozzátéve, hogy a mai válságban már az egyetemi diploma sem garantál biztos munkát. A szegényebb Dél-Olaszországban az egyetemre beiratkozott érettségizettek aránya ötven százalék alatt van.

„Semmivel sem ösztönzik az egyetemre járást: a családi jövedelem szerint ösztöndíjra jogosult diákoknak csak egyharmada kapja meg a pénzt, a többire nincsen forrás. Az se növeli a hallgatói létszámot, hogy minden karon létszámkorlátozást vezettek be” – hangoztatta Michele Orezzi, az olasz egyetemisták szövetségének országos koordinátora.

Az újságok emlékeztettek, hogy az Európai Unió célja szerint 2020-ra a tagállamokban a harmincéves diplomások arányának el kellene érnie a negyven százalékot. Olaszország jelenleg alig húsznál tart. A 25-64 év közötti diplomásoknak Olaszországban 72,6 százaléka dolgozik, szemben az OECD-országokban mért  81,2 százalékkal.

Itáliában 62 állami és 12 magán-, többségében egyházi egyetem működik. A beiratkozott összesen egymillió nyolcszázezer egyetemistából nyolcvankétezren járnak magánegyetemre. 2011-ben az olasz vállalatokhoz felvett munkaerő 12,5 százaléka volt diplomás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X