nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy zsák csíkjai, anyway...

A Francia Nyelvű Belga Filmnapokat 2006 óta évente rendezik meg Magyarországon, legutóbb 2012-ben tartották meg az eseményt.

MTI | 2015. november 15.
|  

Francia Nyelvű Belga Filmnapokat rendeznek jövő héten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol három kortárs belga filmrendező egy-egy francia nyelvű játékfilmjét, valamint rövidfilmeket is láthat november 18. és 20. között a közönség. A Francia Nyelvű Belga Filmnapokat 2006 óta évente rendezik meg Magyarországon, legutóbb 2012-ben tartották meg az eseményt. Fő célja, hogy bemutassa azokat a hazájukban sikeres és tehetséges belga filmrendezőket, akiknek filmjeit még nem láthatta moziban a magyar közönség – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A filmnapok november 18-i megnyitóján Camille Meynard Tokyo Anyway című filmdrámáját vetítik a rendező jelenlétében. A film négy, harmincas éveiben járó brüsszeli fiatal történetét mutatja be, akiknek hirtelen a feje tetejére áll az életük. A filmbeli jelenetek nagy része improvizáció, a rendezőt az érdekelte igazán, hogy miként gondolkodnak a világról a mai harmincasok, ennek megértéséhez a történetet csupán vázként használja az alkotó. A filmet a főváros mellett Szegeden, a Belvárosi Moziban és Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban is bemutatják majd, Camille Meynard a budapesti premiert követően a veszprémi előadásra is ellátogat.

A filmnapok keretében további két játékfilm és egy rövidfilm-összeállítás is forog majd az Urániában.

A korábban Cannes-ban is díjat nyert rendező, Benoit Mariage új filmje, A zebra csíkjai című tragikomédia főszereplője egy sportmenedzser, aki épp a következő nagy futballsztárt keresi Elefántcsontparton. Amikor rátalál egy fiatal tehetségre, Belgiumba viszi, hogy bajnokot csináljon belőle, de a kommunikációs nehézségek hol tragikus, hol komikus félreértéseket okoznak.

Egy zsák csíkjai, anyway...
Forrás: Wikimedia Commons / Nevit Dilmen / CC0

Kadija Leclere rendező belga-marokkói-francia koprodukcióban készült, Egy zsák liszt című filmdrámájához saját életéből merített ihletet. Az alkotás olyan kérdéseket feszeget, mint a nyugati és keleti kultúrák különbözősége, a fiatal lányok kibontakozó nőiessége, a nők által elfoglalt hely a marokkói társadalomban vagy a generációk közt lappangó konfliktusok.

A program zárásaként fiatal, francia nyelvű belga alkotók osztják meg a közönséggel rövidfilmjeiken keresztül a barátságot kikezdő versengésről, az önmagunkkal való megbékélésről vagy például egy különös lottónyereményről szóló történeteiket.

A filmeket francia nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X