nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Versekkel a környezet védelméért és a fajgyűlölet ellen
A Műcsarnokban több mint 100 magyar költő versel

A világ eddigi legnagyobb költészeti eseményét rendezik meg öt kontinens 95 országában, összesen 650 helyszínen 100 Thousand Poets for Change (100 ezer költő a változásért) címmel szeptember 24-én. Budapesten a Műcsarnokban több mint 100 költő versel szombaton délután háromtól éjjel egy óráig.

MTI | 2011. szeptember 23.
|  

A kezdeményezés Michel Rothenberger amerikai költő nevéhez fűződik, aki verssel akarja felhívni a figyelmet a világ bajaira. Az ő ötlete nyomán Magyarországon Gyukics Gábor költő indította el a maratont Nagy Gabriella, a Műcsarnok munkatársa segítségével.

Mint azt Gyukics Gábor az MTI-nek elmondta, idős és fiatal költők egyaránt vállalták a versmondást. A Bizottság-kiállítás terében megrendezett maratonon először Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő lép pódiumra, de szerepel többek között Balla Zsófia, Buda Ferenc, Bertók László, Csoóri Sándor, Takács Zsuzsa, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Mesterházi Mónika, Tóth Erzsébet, Veress Miklós, Turczi István, Zalán Tibor és Kemény István is.

Összesen 135-en mondják el versüket a változásért, a békéért, a környezet védelméért, a toleranciáért, a fajgyűlölet ellen, bízva a költészet erejében – hangsúlyozta Gyukics Gábor.

Példaként említette, hogy Mexikó és az Egyesült Államok határán a két ország költői olvasnak fel egymásnak, verseikkel „küzdve” a két állam között emelt kerítés lebontásáért. Mindig a helyszíntől függ, hogy a verssel miért protestálnak a költők – magyarázta a főszervező.

Gyukics Gábor Bárdos Deák Ágnes énekesnővel együtt fogja vezetni a műsort, amelyben egy-egy költő 3-5 percet kap. Egyszerre öten-hatan lesznek a dobogón, és a versfolyamot zene színesíti majd: föllép többek között Vázsonyi János, Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter. Bittner Meenakshi Dóra pedig dél-indiai templomi táncot ad elő.

A szombati költészeti maratonra ingyenes a belépés és még a Bizottság-kiállítást is megnézheti a közönség jegy nélkül – tette hozzá Gyukics Gábor.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X