nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy régi ismerős: a banya

Olvasónk valaha ismerte a „banya” szó jelentését, de már elfelejtette. mi szerencsére még emlékszünk rá.

nyest.hu | 2014. február 6.
|  

Névtelenségét megőrző olvasónk kérdését őszintén szólva kissé furcsának találjuk, de végül is nincs akadálya annak, hogy válaszoljunk rá:

A banya szó jelentése?-- régebben tudtam

Nos, előfordul, hogy a ritkábban használt szavak jelentését elfelejtjük. Olvasónk bizonyára olyan környezetben mozog, ahol az emberek illedelmesek, senkit nem neveznek banyának. A banya ugyanis az idős asszonyok pejoratív megnevezése, mely utalhat az illető csúnyaságára, gonoszságára vagy más okból való ellenszenvességére. A gonosz boszorkányra a mesékben gyakran banyaként utalnak. Ezen kívül egyes nyelvjárásokban nevezik banyának a boglyakemencét is.

Bár olvasónk nem kérdezte írhatnánk a banya eredetéről is, ezt azonban már korábban megtettük: A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a banya a régi magyar jób+anya ’nagyanya’ összetételből származik: a szabálytalan jobb középfokának általánossá válása után a nyelvhasználók jó+banya szerkezetet tulajdonítottak neki, és ebből vonták el a banya alakot. A banya szó tehát eredetileg ’nagyanya’ jelentésben volt használatos, nem volt pejoratív jelentése.

Nagyi vagy boszi?
Nagyi vagy boszi?
(Forrás: Wikimedia Commons / Toffel)
A szó kapcsán érdekességként még megemlíthető, hogy gyakran használjuk a banya gyakori jelzője a vén, ami önmagában tautologikus, hiszen a banya eleve idős személyt jelöl.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X