nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Egy new-yorki találmányi hivatalvezetőről

A new-yorki találmányi hivatalvezető szerint be kellett zárni a hivatalt, mert már mindent feltaláltak.

nyest.hu | 2015. július 16.
|  

A Közlekedési Múzeum ez év áprilisában hosszabb időre bezárt. Mindennapi helyesírás című sorozatunk közreműködője még ezelőtt látogatott el az intézménybe; persze nem azért, hogy helyesírási hibákra vadásszon... De az élet mégis úgy hozta, hogy sikerült lencsevégre kapnia egy igen mulatságos feliratot.

Maga a közölt tény is vicces: New Yorkban működött egy Találmányi Hivatal, amit 1899-ben azzal az indokkal akartak bezáratni, hogy addigra már minden dolgot feltaláltak.

Egy new-yorki találmányi hivatalvezetőről
Forrás: nyest.hu

A New York – New York-i persze állatorvosi ló. Aki eljut a földrajzi nevek helyesírásának tanulmányozásában a több tagból álló, különírt nevekig, az biztosan elsőként ezt a példát fogja emlegetni. Persze ha a New York kötőjellel íródna, akkor valószínűleg helyes lenne a feliratban közölt -i képzős alak.

A találmányi hivatalvezető szintén állatorvosi ló. Itt az úgynevezett mozgószabály érvényesül, ezért furcsa módon találmányihivatal-vezető-nek kellene írni, de érthető, ha ez ellen valaki berzenkedik. És még a helyesírás-ellenőrzők is aláhúzzák pirossal.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Galván Tivadar 2015. július 17. 14:57

@lcsaszar: B@sszus, tényleg a New York-i jutott eszembe a cím olvastán :((( pedig nem is vagyok nyelvész :(((

1 lcsaszar 2015. július 17. 14:02

Hm, egy valószínűleg jól fizetett vezető beosztású úr kéri, hogy szüntessék meg a munkahelyét, mert inkább szeretne munkanélküli lenni... Bocs, a nyelvészeknek a New York-i jön le elsőre, nekem meg ez.

Információ
X