nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megölték az olimpiai megnyitó fiaskójának felelősét?

A hétvégén bejárta a hír a közösségi oldalakat: több késszúrással végeztek a ki nem nyíló karika felelősével.

nyest.hu | 2014. február 10.
|  

Holtan találták azt a férfit, aki a téli olimpia tegnapi nyitóünnepségén a karikák működéséért volt felelős. Helyi információk szerint T. Borisz Avgyejev holttestét ma hajnalban találták meg hotelszobájában, testét számos késszúrás borította. Avgyejev volt az a műszaki szakember, aki tegnap hibásan működő olimpiai karikákért felelt. Öt hópehelynek kellett volna átalakulnia olimpiai karikává, azonban csak négy működött megfelelően: az ötödik alakja nem változott. Bár testét számos sérülés borította, és sebei erőszakra utaltak, hivatalos közlések szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

„Tény, hogy mindenhol szúrásnyomok és véraláfutások voltak a testén” – ismerte el a nyomozás vezetője – „De ki tudja, ezeket mi okozhatta. Talán megbotlott és ráesett késkészletre. Jelenleg azt gyanítjuk, hogy baleset volt. Borzalmas, hogy ilyenek megeshetnek. De Avgyejev úrnak kétszer is meg kellett volna gondolnia, mielőtt szétcseszi az olimpiát. Előfordulnak balesetek, ha valaki elárulja Oroszországot.”

A kormány verziójától függetlenül a szálloda lakói arról számoltak be, hogy hajnali három körül dulakodás zaja hallatszott Abgyejev szobájából.

Négykarikás játékok?
Négykarikás játékok?
(Forrás: zazzle.com)

Ez a hír a hétvégén bejárta a közösségi oldalakat – írja a BuzzFeed: a Twitteren és a Facebookon 24 órán belül 16 ezren osztották meg. A jó hír az, hogy a hír nem igaz: az eredeti cikk a The Daily Currant szatirikus portálon jelent meg –ez a magyar Hírcsárda vagy a Központi Újság amerikai megfelelőjének tekinthető.

A teljes hírt végigolvasva persze furcsának tűnhet, hogy voltak, akik elhitték a történetet – igaz, Oroszországról annyi hihetetlen igaz történetet hallani, hogy nem csoda, ha az egyszerű médiafogyasztó teljesen elveszti realitásérzékét. Ilyen eset, hogy az orosz állami televízió nem közvetítette az említett fiaskót, hanem helyette a sikeres főpróba felvételeit közvetítette; hogy egy amerikai bobversenyző beszorult a vécébe; vagy hogy az oroszok több vécécsészét is beépítenek egyetlen nyitott térbe.

Persze nem ez az első eset, hogy egy álhír igazként terjed. Az év elején a The Daily Currant arról írt, hogy 37-en haltak meg Colorado államban marihuánatúladagolásban rögtön azután, hogy a fogyasztása legálissá vált. Hasonló eset Magyarországon is történt, ráadásul ebben az esetben nem félanalfabéta néptömegek nem ismerték fel, hogy tréfáról van szó. A Hírcsárda 2010. júniusában közölt egy hírt Hoffmann Rózsa a focipályán is engedne buktatni címmel. A hírrel kapcsolatban Dobi Ágnes a HEFMI Oktatási Államtitkárságának sajtóreferense helyreállítási kérelemmel fordult a laphoz, jelezve, hogy a hír„az első szótól kezdve az utolsóig hamis tényállítás”, ráadásul kétszer is hibásan írta le Hoffmann Rózsa államtitkár nevét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Kara-kán 2014. február 14. 11:45

Sajnos, a dolgok kezdenek elfajulni.

Ma minden hülye internetezhet, és egyeseket semmi nem riaszt vissza attól, hogy álhíreket terjesszenek, majd élvezzék a hatást. A következményekre nem gondolnak.

Információ
X