nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Twitter nem tiltja le a nemi erőszakkal fenyegetőket

Egy nőjogi aktivistának sikerült elérnie, hogy Jane Austen arcképe szerepeljen a 10 fontos bankjegyen. Ezután 12 órán keresztül kapta a nemi erőszakkal fenyegetőző üzeneteket Twitteren. A Twitter tehetetlennek vallotta magát az ügyben.

nyest.hu | 2013. augusztus 4.
|  

A közelmúltban több kutatás is bizonyította, hogy az internet nemcsak magányosabbá, de gonoszabbá és mérgesebbé tesz minket. A kommentelés és olvasás izgalmai kollektív ingerküszöbünkre is hatással vannak: monitorunk mögé bújva sokkal több olyan hangvételű hozzászólást tolerálunk, amelyet szóban elutasítanánk. Ilyen például a nemi erőszakkal való fenyegetőzés.

Caroline Criado-Perez feminista aktivista nemrég sikeres kampányt folytatott azért, hogy Jane Austen arcképe szerepeljen a 10 fontos bankjegyen. A Bank of Englandot sikerült meggyőznie: ezzel kivívta sokak csodálatát, de sokak gyűlöletét is. Egymás után érkeztek Twitterére a gyilkossággal és  nemi erőszakkal fenyegető üzenetek. Tizenkét órán keresztül folyamatosan kapta az óránként körülbelül 50 fenyegető üzenetet, mire a Scotland Yard – nem a Twitter – lekövette az üzeneteket, s megtalálta és letartóztatta azt a 21 éves férfit, aki a fenyegetés-áradatot koordinálta. Természetesen a Twitter is tudott az esetről, de ők azt mondják, hogy nem találtak konkrét adatlapot, amit az ügyhöz köthetnének.

Sajnos nem Criado-Perez az első nő, akinek el kellett viselnie néhány (vagy sok) vele egyet nem értő férfi erőszakos fenyegetéseit. Lindy West blogger egy humoristával való vita kapcsán arról beszélt, hogy a média természetesen befolyásolja a gondolkodásunkat, és éppen ezért, ha a humoristák nemi erőszakkal viccelnek, annak káros hatásai is lehetnek. Ezután ő is kapott az online fenyegetésekből. Pedig nem is mondott hülyeséget:

A humor jelenlegi engedékenysége a hetyke, gonosz, az áldozaton élcelődő nemierőszak-poénokkal hozzájárul ahhoz, hogy sok fiatal férfi nem érti meg, hogy ezeket a dolgokat komolyan kell venni. 

A Feminist Frequency szárnyai alatt blogoló másik aktivista, Anita Sarkeesian a nők popkultúrában való megjelenéséről ír. Vasárnap a Twitterre kiposztolta, hogy annak ellenére, hogy rengetegszer értesítette a Twittert az erőszakos fenyegetésekről, melyeket írásai miatt folyamatosan kap, az oldal működtetői még mindig úgy gondolják, hogy a neki érkező kommentekkel semmi baj nincs. Pedig a Twitter hivatalos működési szabályzatában tiltja az erőszakos fenyegetések megjelentetését az oldalon.

A Twitter nem tiltja le a nemi erőszakkal fenyegetőket
Forrás: theweek.com

Azért léteznek olyan dolgok, amikért blokkol bennünket a Twitter. Letiltottak egy újságírót például, aki az NBC közvetítését kritizálta a nyári olimpiáról, kollektíven pedig elsőként egy német felhasználókkal trollkodó neonáci csoportot zártak ki. Ennek ellenére a szabályozásaik eddig meglehetősen sporadikusak és kiszámíthatatlanok voltak.

Persze a Twitter egy magáncég, és azt csinálhat, amit akar. Májusban a Facebookon olyan mémszerű képek kezdtek terjedni, amelyek a nemi erőszakot elkövetőket dicsőítették. A Twitter legnagyobb riválisa hasonlóan gondolkozott a problémáról: első körben nem voltak hajlandóak eltávolítani a képeket, ugyanis szerintük azok nem sértették meg az oldal gyűlöletbeszéddel kapcsolatos közösségi irányelveit. Később mégis bocsánatot kértek és megígérték, hogy a jövőben igyekezni fognak. 

Kötözd meg és dugd meg – a Facebook szerint ez még nem gyűlöletbeszéd
Kötözd meg és dugd meg – a Facebook szerint ez még nem gyűlöletbeszéd
(Forrás: 2.bp.blogspot.com)

A Criado-Perez ügy kapcsán egy online petíció is született, melyet eddig 50 ezren írtak alá, és ami egy report abuse ’jelentsd a visszaélést’ gomb bevezetését követeli a Twittertől. A Twitter válaszában felhívta a figyelmet, hogy ez a funkció iPone-on már elérhető, és tervezik, hogy androidn és a weben is be fogják vezetni. 

Forrás

The Week: Why Twitter doesn't punish people who make rape threats

The Week: Facebook's disgusting hate-speech problem

Jezebel: If Comedy Has No Lady Problem, Why Am I Getting So Many Rape Threats?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2013. augusztus 5. 09:43

@Sigmoid: „Former Bank of England governor Lord King had previously said Austen was the leading candidate to replace Charles Darwin on the £10 note.” Én ebből arra következtetek, hogy Darwint le akarták cserélni, feltehetően azon egyszerű okból, hogy időnként cserélik. L még: en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_the_pound_sterling#Current_issue

1 Sigmoid 2013. augusztus 4. 20:02

Először is, mélységesen elítélem ezt a gyűlölet-hadjáratot... Viszont elsőre abszolút nem értettem, hogy ugyan mi válthatta ki. Úgy értem, Jane Austen egyáltalán nem megosztó személyiség...

Aztán elolvastam a linkelt dokumentumot. Jane Austen nem mást szorít ki a bankjegyekről, mint Charles Darwint! FAIL! Kinek jutott ez eszébe?! Most, amikor a tudományos gondolkodás egyre inkább páriává válik a vallásos újjászületettek és okkultista holdkórosok világában, akkor kell Darwint levenni a pénzről?!

Ki volt az az idióta aki ezt kitalálta?!

Információ
X