nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dühödten alvó színtelen zöld eszmékre bukkantak

Egy új felfedezésnek köszönhetően véget vethetünk a háborúknak, az éhínségnek, betegségeknek és a szegénységnek – de lehet, hogy más hasznot remélhetünk.

nyest.hu | 2013. július 9.
|  

A Stanfordi Egyetem kutatói bejelentették, hogy Dél-Amerikában felfedeztek egy barlangot, mely tele van színtelen zöld eszmékkel (SZZEsz). Dühödten alvó SZZEsz-ek egész telepét fedezték fel Dél-Chilében, a Carrera-tó környékének egyik barlangjában. Ez az bejelentés a SZZEsz-ek létének visszaigazolásáról azóta, hogy az ötvenes években Noam Chomsky feltételezte létezésüket Mondattani szerkezetek című munkájában.

A stanfordi kutatókat lenyűgözte a felfedezés: állításuk szerint a barlangban található eszmék száma meghaladja a világegyetemben található atomok számát. „Mindenhol eszméket találtunk” – nyilatkozta Dr. Ian Malcolm, a stanfordi Akromatikus Álmosító Zöldellő Absztrakciók Központjának vezetője – „Ott voltak a falakon. A vízben. A levegőben. Még a szubatomi részecskék között is. Csodálatos felfedezés volt.”

A több évtizedes kutatást megkoronázó felfedezés fordulópontot jelenthet az emberiség történetében. „Véleményünk szerint a SZZEsz-ek sokféleképpen hajthatnak gyakorlati hasznot az emberiség számára. Segítségükkel egy nemzedéknyi idő alatt véget vethetünk a háborúknak, az éhínségnek, betegségeknek és a szegénységnek, vagy legalább ihlettel szolgálhatnak az Angry Birds folytatásához. Még nem tudhatjuk: minden egyes színtelen zöld eszmét külön kell ellenőriznünk ahhoz, hogy megtudhassuk, mi rejlik bennük.”

A SZZEsz-ek tartalmának ellenőrzéséhez az első lépés a felébresztésük lenne. Malcolm elismerte: ennek módszeréről fogalmuk sincs. „Amióta három évvel ezelőtt a helyszínre érkeztünk, a SZZEsz-ek folyamatosan alszanak. Nem tudjuk, milyen az alvási ciklusuk, de eddig szokatlanul hosszúnak tűnik. Hangos zenével és éles fényekkel is próbálkoztunk, eddig semmi sem hatott.”

Maga Noam Chomsky elzárkózott attól, véleményt nyilvánítson a felfedezés tudományos jelentőségéről. Úgy vélte, ez korai lenne találgatni azelőtt, hogy a felfedezésről szóló beszámolót publikálnák. Ugyanakkor kifejezte aggodalmát, hogy a SZZEsz-ek átterjednek a szomszédos barlangokba is: ez imperialista viselkedésmódjukra utalna. „Sosem állítottam, hogy a színtelen zöld eszmék jóindulatúak. Előfordulhat, hogy a nagyvállalatok érdekeit szolgálják ki” – nyilatkozta Chomsky.

Az írás eredetije a The Daily Currant (Napi Ribizli) című szatírikus hírportálon jelent meg. A cikk apropója, hogy Noam Chomsky a Synactic Structures (Mondattani szerkezetek) valóban szerepel a Színtelen zöld eszmék dühödten alszanak (az eredetiben: Colorless green ideas sleep furiously) – ez a mondat azt illusztrálja, hogy teljesen értelmetlen mondatok is lehetnek nyelvtanilag tökéletesek (manapság ezt az állítást többen is vitatják).

A cikk vége azon ironizál, hogy Noam Chomsky nyelvészeti munkássága mellett szélsőbaloldali politikai megnyilvánulásairól ismert. A cikk stílusa általában is karikírozza a tudományos felfedezésekről szóló sajtóhíreket: utal a Higgs-bozonra, illetve a mindenféle felfedezést kísérő csodavárásra – illetve arra, hogy az egyes felfedezések jelentőségét a sajtó (és persze a nyilatkozó kutatók) hajlamos(ak) felfújni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X