nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Külföldi orvostanhallgatók pénzt hoznak

Állami támogatással és befogadóképességük 15-20 százalékos bővítésével a jelenleginél akár kétszer több külföldi hallgatót is fogadhatnának a hazai orvosi egyetemek - olvasható a weborvos.hu-n.

Edupress | 2010. november 26.
|  

A négy magyarországi orvosegyetem az Új Széchenyi Tervből kér támogatást, azzal az indokkal, hogy külföldi hallgatóik létszámának növelésével nemcsak a hiányzó finanszírozásukat pótolnák, de a nemzetgazdaságot is többletbevételhez juttatnák – hangzott el az intézmények november 23-ai tájékoztatóján.

A hiányzó finanszírozás okozta költségvetési lyukak betömése mellett külföldi orvosképzésükkel a nemzetgazdaságot is többletbevételhez juttatnák az orvosi egyetemek – fogalmazott Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem gazdasági főigazgatója a téma kapcsán erős egységbe tömörült egyetemek tájékoztatóján, november 23-án. A gazdasági főigazgató tényekkel és számokkal igazolta állítását, mint elmondta: a magyar orvosi egyetemeken 6200 külföldi diák tanul, és a hallgatóknak köszönhetően évente 12 milliárd forint tandíjbevételhez jutnak az intézmények. Ezt kiegészíti, hogy a diákok 12 milliárd forintot költenek el tanulmányaik alatt az országban. Összesen tehát évi 24 milliárdos többlet keletkezik, ami az állami bevételek növelése mellett a foglalkoztatást is javítják. Ivády számítása szerint egyetlen hallgató 4,37 millió forinttal növeli a GDP-t, 146 millió forint többletbevételt jelent az állami költségvetésnek, és 0,2 fővel javítja a foglalkoztatást.

Az orvosi egyetemek képviselői egyetértettek abban, hogy állami támogatás révén képesek lennének növelni külföldi hallgatóik számát, jelenleg erre ugyanis nem alkalmas az oktatási és klinikai infrastruktúrájuk, valamint gátló tényező az idegen nyelven magas szinten beszélő oktatók alacsony száma is. Viszont állami támogatással jelentős eredményeket lehetne elérni, így a gazdasági igazgató számításai alapján minden egyes milliárd nyolcvan hallgatói férőhely-növekményt generál, amely az első évben 0,36 milliárd GDP és 0,1 milliárd állami költségvetési többletbevételt, illetőleg plusz 16 ember foglalkoztatását jelenti. Az eredmény öt év alatt hatványozódik: a GDP 5,2 milliárddal, az állami bevétel 1,7 milliárd forinttal növekedne, valamint nyolcvan ember foglalkoztatását eredményezi.

A vezetők szerint a jelenlegi 6200 külföldi hallgatójuk helyett kétszer ennyi is lehetne, miután 15-20 százalékos bővítésre is képesek lennének a megfelelő feltételek megteremtését követően. A támogatást az Új Széchenyi Terv keretében is el tudják képzelni, ezért már folynak a tárgyalások a Nemzetgazdasági Minisztériummal – derült ki az eseményen.

Tulassay Tivadar felhívta a figyelmet arra, hogy óriási versenyben vannak a környező országokkal, de a magyar intézmények jól megállják a helyüket.
Az eseményen a négy hazai orvosképzéssel bíró intézmény közül a Semmelweis Egyetem rektora, Tulassay Tivadar, Ivády Vilmos gazdasági főigazgató, Stubnya Gusztáv stratégiai főigazgató, Kollár Lajos, a Pécsi Klinikai Központ főigazgatója, valamint Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem dékán-helyettese vett részt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X