nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hova tűnnek az idegen nyelvek az USA-ban?

Az amerikai egyetemeken eltűnőben vannak az idegen nyelvi tanszékek. De nem mindenhol szűnnek meg, sok helyen csak világnyelvi tanszékekké nevezik át őket…

nyest.hu | 2011. október 14.
|  

Az Egyesült Államok sok egyetemén vannak veszélyben a nyelvi tanszékek a csökkenő állami támogatások miatt, de ettől függetlenül is eltűnőben vannak az idegen nyelvi tanszékek. Az elmúlt öt évben ugyanis felgyorsult az idegen nyelvi tanszékek átnevezése, világnyelvi tanszékké.

Az új trendnek az oka, hogy sok amerikai egyetemen a leggyakrabban oktatott nyelv a spanyol. Mivel pedig már csaknem minden hatodik amerikai spanyolajkú, így egyre kevesebben gondolják, hogy illik az „idegen nyelv” elnevezés a spanyolra.

Ahol egyelőre még meghagyták az idegen nyelvi tanszékek nevét, ott is egyre gyakrabban idézőjelben nevezik a nem angol nyelveket „idegennek”. Egy másik probléma az idegen elnevezéssel, hogy az ma már nem számít píszínek, mert egy negatív érzés kötődik hozzá, míg a nemzetközi nyelv vagy világnyelv elnevezés sokkal pozitívabban cseng.

A nagyobb egyetemeken nem feltűnő ez a változás, mert ott a nagyobb nyelveknek és nyelvcsaládoknak külön tanszékeik vannak, és nem egy összefoglaló névvel illetik őket. Viszont a változás az English as a Foreign Language (angol mint idegen nyelv) tanszékeket is érinti, mert ezeket egyre inkább Angol mint Második Nyelv tanszékekre nevezik át (az angol second, additional vagy international szavakkal).

Forrás

Inside Higher Ed: Not So Foreign Languages

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Mexicano 2011. október 14. 10:37

"Egy másik probléma az idegen elnevezéssel, hogy az ma már nem számít píszínek, mert egy negatív érzés kötődik hozzá, míg a nemzetközi nyelv vagy világnyelv elnevezés sokkal pozitívabban cseng" – szerintem ez csak az olyan országokban probléma, ahol tök természetes, hogy többnemzetiségű a népesség. Ott valóban semmi ok nincs arra, hogy bármelyiket idegennek nevezzük a többségi nyelvvel szemben. Viszont egy olyan országban, ahol az emberek 98%-a beszél egy nyelvet, a többit meg az a 2% nemzetiség, akkor semmilyen lenéző nincs abban, hogy idegennek nevezzük – hacsak nem ők beszélik éppen az őshonos nyelveket. :)

Információ
X