nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyaroktatást is beáldozzák

Hollandiában úgy gondolják, hogy nincs szükségük norvégul, dánul, finnül és magyarul tudó tolmácsokra, fordítókra és más szakemberekre.

MTI | 2012. december 7.
|  

A hollandiai Groningen egyeteme idén úgy döntött, hogy az egyetemi modernnyelv-szakok többségét egyetlen európai nyelvek és kultúrák szakba vonja össze. A szakon tíz európai nyelv közül lehetett választani, de a tanulmányok az európai perspektívát hangsúlyozták. A szak indulása után alig három hónappal azonban úgy döntöttek, hogy a választható nyelvek számát hatra csökkentik, és 2013 szeptemberétől nem lesz választható a dán, a norég, a finn és a magyar.

Muriel Norde, a skandináv tanulmányok és Cornelius Hasselblatt, a finnugor tanulmányok vezetője azonban petíciót készített e négy nyelv oktatásának megőrzése érdekében. Felhívják a figyelmet arra, hogy a nagy és kis országok közötti kulturális együttműködés gazdasági szempontokból is igen fontos. Amennyiben e nyelvek oktatása befejeződik, a szakértők más országokba fognak távozni, amelynek hosszú távú hatása lesz, hiszen nem képeznek e nyelveket ismerő írókat, fordítókat, tolmácsokat, szerkesztőket stb. A petícióban felszólítják a Groningeni Egyetemet, hogy döntését újra gondolja át.

A magyaroktatást is beáldozzák
A magyaroktatást is beáldozzák
(Forrás: http://savelanguagesingroningen.blogspot.nl/)
Az üggyel kapcsolatos tájékoztatás segítésére külön blogot is létrehoztak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 EDző 2012. december 7. 11:39

Bár kár hogy megszünik a magyar egyetemi oktatás Hollandiában, és Hasselblatt Úr elefántkönnyeket sír (holland kifejezés), az elmúlt 24 év alatt alig fordítottak időt, energiát egy kis PR-re. A megszúnés oka főleg a kevés diákjuk: vili, hogy nem lehet 1, 2 főszakosnak és pár mellékszakosnak 3-5 egyetemi (és egyetemi szinten fizetett) tanárt munkaviszonyban tartani. Most már közös Európában élünk, a magyar nyelv elsajátítása könnyebben, hatékonyabban zajlódhatna Magyarországon is. Sőt erre vannak ösztöndíjak is. Ráadásul, az elmúlt években a hollandiai főszakosoknak már sem igazán kellett magyarul tanulniuk, olyan szinten hogy szakdolgozatot írjanak magyarul. Utolsó megjegyzés: ami a magyart illeti: alig volt tiszta holland diákjuk, aki tanult a magyar szakon...

Információ
X