nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyaroktatást is beáldozzák

Hollandiában úgy gondolják, hogy nincs szükségük norvégul, dánul, finnül és magyarul tudó tolmácsokra, fordítókra és más szakemberekre.

MTI | 2012. december 7.
|  

A hollandiai Groningen egyeteme idén úgy döntött, hogy az egyetemi modernnyelv-szakok többségét egyetlen európai nyelvek és kultúrák szakba vonja össze. A szakon tíz európai nyelv közül lehetett választani, de a tanulmányok az európai perspektívát hangsúlyozták. A szak indulása után alig három hónappal azonban úgy döntöttek, hogy a választható nyelvek számát hatra csökkentik, és 2013 szeptemberétől nem lesz választható a dán, a norég, a finn és a magyar.

Muriel Norde, a skandináv tanulmányok és Cornelius Hasselblatt, a finnugor tanulmányok vezetője azonban petíciót készített e négy nyelv oktatásának megőrzése érdekében. Felhívják a figyelmet arra, hogy a nagy és kis országok közötti kulturális együttműködés gazdasági szempontokból is igen fontos. Amennyiben e nyelvek oktatása befejeződik, a szakértők más országokba fognak távozni, amelynek hosszú távú hatása lesz, hiszen nem képeznek e nyelveket ismerő írókat, fordítókat, tolmácsokat, szerkesztőket stb. A petícióban felszólítják a Groningeni Egyetemet, hogy döntését újra gondolja át.

A magyaroktatást is beáldozzák
A magyaroktatást is beáldozzák
(Forrás: http://savelanguagesingroningen.blogspot.nl/)
Az üggyel kapcsolatos tájékoztatás segítésére külön blogot is létrehoztak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 EDző 2012. december 7. 11:39

Bár kár hogy megszünik a magyar egyetemi oktatás Hollandiában, és Hasselblatt Úr elefántkönnyeket sír (holland kifejezés), az elmúlt 24 év alatt alig fordítottak időt, energiát egy kis PR-re. A megszúnés oka főleg a kevés diákjuk: vili, hogy nem lehet 1, 2 főszakosnak és pár mellékszakosnak 3-5 egyetemi (és egyetemi szinten fizetett) tanárt munkaviszonyban tartani. Most már közös Európában élünk, a magyar nyelv elsajátítása könnyebben, hatékonyabban zajlódhatna Magyarországon is. Sőt erre vannak ösztöndíjak is. Ráadásul, az elmúlt években a hollandiai főszakosoknak már sem igazán kellett magyarul tanulniuk, olyan szinten hogy szakdolgozatot írjanak magyarul. Utolsó megjegyzés: ami a magyart illeti: alig volt tiszta holland diákjuk, aki tanult a magyar szakon...

Információ
X