nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A cél: 73 nyelv 2015-re

Kína növekvő gazdaságának és nemzetközi befolyásának nyelvtudásra van szüksége. Gyorsan. 2015-re már 73 nyelvet szeretnének oktatni az ország vezető nyelvi egyetemén.

nyest.hu | 2011. szeptember 13.
|  

Kína hatalmas ország, de méretéhez képest még igen kevés nyelvet oktatnak egyetemein. Az ország vezető idegen nyelveket oktató egyeteme a Pekingi Külföldi Tanulmányok Egyeteme (PKTE). Jelenleg 48 idegen nyelvet tanulhatnak itt a hallgatók. Az egyetem saját felmérése szerint a legjelentősebb gazdaságokat képviselő országokban legalább 100 különböző nyelvet oktatnak. Az USA-ban például 270 nyelv tanulására van lehetőség.

A PKTE úgy látja, hogy Kínának fel kell zárkóznia a többi fejlett gazdaság nyelvoktatási szintjére. Ezért nyelvkínálatuk szélesítését tervezik. Első fázisban, 2015-ig 73 nyelvre bővítenék a nyelveket – főleg közép-ázsiai és délkelet-ázsiai nyelvekkel – 2020-ra pedig már 89-re.

A kevésbé ismert idegen nyelvek oktatásánál korábban is külföldi nyelvtanárokra kellett hagyatkoznia az egyetemnek. Az elmúlt 70 évben 4000 nyelvi külföldi specialistát alkalmaztak. A PKTE egyébként a „diplomaták bölcsője” becenevet viseli. Az elmúlt évtizedekben több mint 400 diplomás diákjából lett már nagykövet.

 

Forrás:

China Daily: Language target set by leading university

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X