nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csángó Bál idén Lakatos Demeter költő tiszteletére

Idén is megrendezik a fővárosban a Csángó Bált, a február 10-iki rendezvényt a 100 éve született Lakatos Demeter csángó magyar költő emlékének ajánlják. A bál fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök.

MTI | 2012. január 30.
|  

A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra akarják felhívni a közvélemény figyelmét és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies, páratlanul gazdag népművészetének – a viseletek, szokások, táncok – bemutatása.

A XVI. Csángó Bálon Lakatos Demeter csángó magyar költőnek állítanak emléket születésének 100. évfordulója alkalmából. Lakatos Demeter volt az északi csángó nyelvjárás egyetlen szépirodalmi megörökítője – közölte a szervezők nevében a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány az MTI-vel.

A Petőfi Csarnokban tartandó rendezvényen színpadra lépnek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Forrófalváról, Budáról, Klézséből, Külsőrekecsinből, Pusztinából, Somoskáról, Gastenyből, Prajoaiaból, Setétpatakáról, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról. A bál vendége lesz Legedi László István, Hodorog András, László Erzsébet, Nyisztor Ilona, László Paula, László Ioána, Mandache Aurel, Antim Ioan, Timár Viktor, Tímár János, Antal Tibor, Mojszi Gábor, Kicsi Kóta Károly, Petrás Mária és a Dresch Quartet. Fellép a Jászság Népi Együttes,a Berka Együttes, a Fanfara Complexa, a Tűz Lángja Zenekar, a Kőketánc Gyerektáncház, a Somos, a Zurgó.

A műsorban részleteket vetítenek a „Messze hol nap szentül le…” című, Lakatos Demeter emlékére készült filmből.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. A bálhoz kapcsolódó kiállításon Petrás Mária keramikus alkotásait tekintheti meg a közönség, valamint Kocsán László és Mucsi Gyula fotókiállítását a moldvai csángók életéről.

A színpadi műsort megelőzően tartják a Kőketánc Gyermektáncházat, amelynek minden évben hatalmas sikere van a kisgyermekes családok körében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X