nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Transpoesie 2014
(Áru)házhoz megy a költészet

Bevásárlóközpontban ismerkedhetnek a költészettel – de nem a Metróban...

MTI | 2014. szeptember 27.
|  

A brüsszeli Bozar kulturális rendezvényközpontban csütörtök este tartott költői esttel nyílt meg a Transpoesie 2014 elnevezésű költészeti fesztivál, amely negyedik alkalommal várja egy hónapon át az irodalomkedvelő közönséget a belga főváros számos helyszínén. A rendezvénysorozat részeként október 9-én a brüsszeli Balassi Intézetben lesz költői est.

Az évről évre nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt a EUNIC, az európai nemzeti kulturális intézmények szövetsége szervezi. Az idei nyitóeseményen hat európai költő – a belga Serge Delaive, a bolgár Krisztin Dimitrova, a svéd Athena Farrokhzad, az izlandi Sigurður Pálsson, a lengyel Tomasz Rózycki és a román Doina Ioanid – osztotta meg verseit a közönséggel, az eredeti nyelv mellett feliratozva francia és holland nyelven.

A fesztivál péntek délben a Galerie Anspach bevásárló központban folytatódott, ahol harminc ország költőinek alkotásaiból összeállított kiállítást nyitottak meg. Szeptember 26-ikát egyébként a Nyelvek Európai Napjaként tartják számon az unióban.

A brüsszeli magyar kulturális intézetben október 9-én tartandó felolvasóesten a magyarországi Iancu Laura költőnő mellett a portugál Rui Cóias, az olasz Mariangela Gualtieri, a szlovák Rudolf Jurolek, a szlovén Barbara Korun és a litván Indre Valantinaite várja a közönséget.

Iancu Laura – olvasható a kiadott ismertetőben – kortárs magyar író, költő, néprajzkutató, aki 1978-ban született a moldvai Magyarfaluban, és 2000 óta jelennek meg szépírásai különböző hazai és külföldi irodalmi lapokban, antológiákban. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa.

A Transpoesie 2014 fesztivál különleges eseménye lesz október 23-án a „Slam költészet és e-költészet” est a Passa Porta könyvesboltban, ahol modern költészeti stílusokat mutat be a török Alev Adil, az észt Birk Roheland, a francia Pierre Fourny, az osztrák Anatol Knotek és a spanyol Irene La Sen.

A kiállított, illetve a költői esteken elhangzott versekkel nemcsak az Anspach bevásárlóközpontban, hanem villamosokon, buszokon, buszmegállókban és egyéb helyszíneken is találkozhat a nagyközönség az elkövetkező egy hónapban.

A most Transpoesie néven futó projekt alapötletét Judit Chernaik amerikai írónő álmodta meg 1986-ban, amely akkor a Versek a metróban nevet viselte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X