nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Királyi pátens szabályozná a brit sajtó etikai normáit

Királyi pátens intézkedne a brit sajtó etikai normáinak jövőbeni szabályozásáról a három legnagyobb brit politikai párt többhavi egyezkedés után megszületett megállapodása alapján.

MTI | 2013. március 22.
|  

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök a megállapodást ismertetve hétfő este a brit parlament alsóházában kijelentette: a konzervatívok számára fontos volt – és ezt sikerült is elérni –, hogy az új szabályozás ne öltse külön sajtótörvény formáját, mert az „veszélyes lehetőséget” teremtene a politikusok beavatkozására a sajtó tevékenységébe.

Az uralkodó elé jóváhagyásra beterjesztendő 22 oldalas királyi okmánynak lesz törvényi háttere, de Cameron szerint az nem intézkedik külön arról, hogy „a sajtó mit tehet vagy mit nem tehet”, viszont biztosítékot tartalmaz arra, hogy a politikusok a jövőben „nem piszkálhatnak bele” a sajtószabályozásról most kidolgozott pátens tartalmába.

A megállapodás kétharmados többséggel meghozott parlamenti döntéshez köti a szabályozási alapokmány bármiféle módosítását. Cameron szerint „kemény, de független önszabályozó rendszer” jön létre, amely jól szolgálja majd a sajtó által elkövetett etikai visszaélések áldozatainak érdekeit.

Az egyelőre tervezet formáját öltő elképzeléscsomag részeként a majdani új, független szabályozó testület súlyos sajtóetikai kihágás esetén az éves üzleti forgalom 1 százalékáig, de legfeljebb egymillió fontig (355 millió forintig) terjedő bírságot róhat ki, és bocsánatkérésre kötelezheti a vétkesnek talált sajtótermék vagy médiatársaság tulajdonosát.

A szabályozásról intézkedő királyi pátens a kiadóvállalatokat újságok és magazinok terjesztőiként, illetve „hírjellegű tartalmakat közlő” internetes honlapokként határozza meg.

Az egyelőre tisztázásra vár, hogy a szabályozás más internetes tartalomközlőkre miként vonatkozik majd, de a brit miniszterelnöki hivatal egyik illetékese hétfőn a BBC-nek kijelentette, hogy az új rendszer a blogokra például nem terjed ki.

A szabályozás most kidolgozott szigorítási terveinek előzményeként tavalyelőtt kiderült, hogy a News of the World című – azóta megszüntetett – vasárnapi bulvárlap munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív információk reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az azóta elindított, egyszerre több szálon futó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy más lapok sem riadtak vissza hasonló módszerektől, és a telefonüzenet-lehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és élsportolók.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányává fajult ügyben eddig több tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe, 15 ellen már vádat emeltek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X