nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Biztos, hogy biztos?

Olvasónk a nagy Ő-ről szeretne a helyesírási szabályok betartásával írni. Segítünk...

nyest.hu | 2013. november 26.
|  

Lajos kérdezi tőlünk a következőt:

Ismerőseimmel végül megállapodtunk abban, hogy a "Biztos, ő a nagy ő?" mondatban a biztos után kötelező a vessző. De vajon biztos ez?

Ha biztos lenne, biztosan nem kérdezné tőlünk... Szóval, úgy látjuk, annyi biztos, hogy a szerkezet elemzése nem biztos. Keressük meg tehát benne a biztos pontokat!

A fenti mondatokból látható, hogy a biztos szó melléknév; ennek megfelelően használható egyrészt jelzőként (biztos pont, biztos alap), másrészt használható állítmányként (ez biztos, az nem biztos). Látjuk azonban azt is, hogy a biztos-ból létre tudunk hozni egy határozói szerepű mondatrészt is: biztosan. Lássuk, hogy olvasónk példájában melyik esetről van szó!

A Biztos, ő a nagy ő. mondat összetett; két állítás van benne: az egyik az, hogy ’ő a nagy ő’, a másik pedig erről az állításról állítja, hogy ’biztos’. Egyszerűbb átlátnunk a szerkezetét a következő formában:

Biztos (az), hogy ő a nagy ő.

Ebben a mondatban már jól (vagy legalábbis jobban) látható, hogy az első tagmondat a főmondat, amiben a biztos az állítmány. A második tagmondat az alárendelt mondat (mellékmondat). Ennek az elemzése is érdekes. A hagyományos nyelvtan szerint ott a nagy ő az állítmány, és az ő az alany. Ha tehát így elemezzük olvasónk mondatát, akkor mindenképpen kell a vessző, hiszen két tagmondatról van szó. De ha ilyen egyszerű, akkor miért merül fel mégis kétely?

(Pardon... – a szerk.)
(Pardon... – a szerk.)
(Forrás: demotivalo.net)

Ez valószínűleg azért lehet, mert olvasónk mondata teljesen szinonim a következő mondattal:

Biztosan ő a nagy ő.

Ez egy egyszerű mondat, amiben a biztosan-t a hagyományos nyelvtan szerint nem elemezzük, de valamiféle mondathatározónak tekinthető; az állítás egészét módosítja. A fenti összetett mondat tehát nagyon hasonlít erre: a jelentés azonos, a forma is csak egy toldalékban tér el. Éppen ezért lehet olyan bizonytalan a vesszőhasználat a biztos után olvasónk mondatában. A nyelvtani elemzés alapján azonban kimondhatjuk, hogy biztos, hogy vesszővel kell írni / biztosan vesszővel kell írni.

Az is jól bizonyítja, hogy az ilyen főmondati állítmányi és a mondathatározói szerepek keverednek, hogy nagyon sokat hallunk ilyesmit:

Biztosan, hogy ő a nagy ő.

Valószínűleg, hogy elmegyünk úszni.

Valószínű, hogy ennek is a kétféle szerkezet nagyfokú hasonlósága az oka.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X