nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Arabok az amerikai médiapiacon

Az al-Dzsazíra újabb kísérletet tesz arra, hogy a CNN és más hírcsatornák vetélytársaként lépjen fel az amerikai televíziós piacon.

MTI | 2013. január 5.
|  

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió megvette az Al Gore volt amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt által társalapított Current TV kábelcsatornát – írta csütörtökön a The New York Times. A lap úgy értesült, hogy a katari kormány által finanszírozott arab csatorna 500 millió dollárt fizetett az év elején elvben még 40 millió amerikai háztartásban fogható, de igen alacsony, mintegy 40 ezres nézettségű, liberális beállítottságú amerikai hírcsatornáért. A vételárból Gore, aki a Current részvényeinek 20 százalékát birtokolja, 100 millió dollárral részesül.

Gore és üzleti partnere, Joel Hyatt a tv-adó eladása kapcsán kiadott nyilatkozatában leszögezte: a Current néhány fontos célt követett. Egyrészt hangot kívánt adni azoknak, akikre általában nem figyelnek oda. Másrészt szembe akarta helyezni az igazságot a hatalommal. Továbbá teret akart biztosítani független és eltérő álláspontoknak, elmondva azt, amit senki más nem mond el. „Az al-Dzsazíra hasonló célokat követ, és – a Currenthez hasonlóan – hisz abban, hogy a tények és az igazság elősegíti a világ jobb megértését” – áll a nyilatkozatban.

Az ügylettel az al-Dzsazíra újabb kísérletet tesz arra, hogy a CNN és más hírcsatornák vetélytársaként lépjen fel az amerikai televíziós piacon. A televíziót, mivel annak arab nyelvű adásaiban egy évtizeddel ezelőtt megszólaltak az al-Kaida tagjai és szimpatizánsai, több amerikai politikus a terroristák szócsövének bélyegezte.

Az al-Dzsazírának azóta sem sikerült teljesen kitörnie ebből a skatulyából. A tv-adó 2006-ban alapított angol nyelvű csatornáját az Egyesült Államok legtöbb kábelszolgáltatója – hivatalosan érdektelenségre hivatkozva – nem kívánja eljuttatni a nézőkhöz. Az Al Jazeera English mindazonáltal több nagyvárosban, így Washingtonban és New Yorkban is fogható, és számos politikai döntéshozó innen tájékozódott a 2011-es „arab tavasz” fejleményeiről. A vevő azt tervezi, hogy a már meglévő, angol nyelvű szolgálatának terjesztése helyett önálló csatornát hoz létre, New York-i központtal, amelynek elnevezése várhatóan Al Jazeera America lesz. A műsorok 60 százalékát várhatóan az Egyesült Államokban állítják majd elő, és csak a fennmaradó részt veszik majd át a másik angol nyelvű csatornától.

Az al-Dzsazírárnak Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben, Miamiben és Chicagóban van irodája, és további amerikai tudósítói posztok megnyitását tervezi. A külföldi tulajdonú hírtelevíziók közül eddig a BBC tudott a legsikeresebben betörni az amerikai médiapiacra: a brit közszolgálati társaság műsora az ország második kábeltévé-szolgáltatójával, a Time Warner Cable-lel (TWC) kötött decemberi megállapodás nyomán mintegy 25 millió amerikai háztartásban nézhető.

A TWC az al-Dzsazíra-ügylet bejelentését követően közölte, hogy felbontja a Current TV-vel megkötött szerződését, és annak műsorát törli a kínálatából. A Hyatt cég vezetői nem értettek egyet azzal, hogy a csatornát az arab televíziónak adták el. A TWC-nek 12,5 millió előfizetője van.  

A Current televíziót 2005-ben alapította Al Gore és Joel Hyatt demokrata politikus, a róla elnevezett jogi tanácsadó cég tulajdonosa, miután felvásárolták a Newsworld International (NWI) kábel-hírcsatornát. A vállalkozás azonban nem tudta felvenni a versenyt vetélytársával, a szintén liberális MSNBC-vel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X