nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csaló honlapokat szüntettek meg Kínában

A kínai hatóságok 89 olyan honlapot szüntettek meg, amelyeket csalárd módon kormányzati szervek, jótékonysági csoportok portáljainak tüntettek fel – derült ki az állami internetfelügyelet kedden kiadott közleményéből.

MTI | 2012. június 21.
|  

A lebukott üzemeltetők közül többen azt a látszatot keltették, mintha korrupcióellenes, vagy más bűnüldöző szervek szolgálatában állnának, s eddig még az ellenőröket is sikerrel megtévesztették. Az alkalmazottak negatív híreket, híreszteléseket fogalmaztak, és azzal fenyegették meg az érintetteket, hogy megfelelő fizetség híján publikálják az írásaikat.

A legtöbb esetben a hallgatást fizettették meg, s többen szövetségbe tömörülve zsaroltak szervezeteket, vállalatokat, magánszemélyeket. A Kínai internetfelügyelet és nyomozó hatóság álhonlapja például közreműködést ajánlott az online csalók kézre kerítéséhez, s a szolgáltatásáért eljárási díjat számolt, vagy letétet követelt.

A kampány során a közbiztonsági tárca egy hamis rendőrségi honlapra is rábukkant, négy gyanúsítottat vettek őrizetbe. A legutóbbi ellenőrzések során kiderült az is, hogy egyesek kormányzati szervek nevében hamis újságíró igazolványokat gyártottak és értékesítettek több ezer jüant kérve darabjáért (1 jüan = 36 forint).

A kínai internetfelügyelet azt ígéri, hogy a hatóságokkal együtt folytatja az ellenőrzéseket és a lakosságot is bejelentésekre ösztönzi. Áprilisban 42 weblapot zárattak be, s akkor is legfőképp azért, mert álriporterek hamis igazolvánnyal kormányzati hivatalok, állami intézmények alkalmazottaiként léptek fel, majd a megtévesztett szervezeteket, személyeket megzsarolták.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X