nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kína a kibertámadások legfőbb célpontja

Kína a kibertámadások legnagyobb célpontja a világon – állítják kínai szakemberek az országos számítógép-monitoring központ hétfőn közzétett jelentése alapján.

MTI | 2012. március 20.
|  

A regisztrált támadások tavaly mintegy 8,9 millió számítógép ellen irányultak, s azok forrásai között 47 ezer külföldi IP-címet fedeztek fel. Ezzel szemben 2010-ben az érintett számítógépek száma alig érte el az 5 milliót – áll az országos számítógép-hálózati katasztrófaelhárítás koordinációs központja által kiadott dokumentumban.

A külföldi IP-címek többsége japán, egyesült államokbeli és dél-koreai eredetű volt. Az IP-címek egyedi hálózati azonosító számok; minden, az internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe, de az nem kötődik feltétlenül egyetlen géphez.

Kína a kibertámadások legnagyobb célpontjává vált – jelentette ki az eredmények ismeretében Csou Jung-lin (Zhou Yonglin), a kínai internet társaság informatikai biztonsággal foglalkozó vezetője. Ami a weboldalakat illeti, összesen 1.116 honlapot támadtak meg sikerrel külföldi hackerek. A kínai bankok honlapjai elleni támadásoknál 95 százalékban származtak az IP-címek külföldi szerverektől.

Csou elmondta azt is, hogy a koordinációs központ szeretné elmélyíteni együttműködését a számítógép-biztonság területén más államokkal, s eddig már 40 országgal és 79 szervezettel vették fel a kapcsolatot.
Kínában már szó esett a hazai hackerek aktivitásáról és arról, hogy akciók során előnyben részesítik a kormányzati portálokat. Szakértők akkor arra figyelmeztettek, hogy a kereskedelmi célú weblapokhoz képest a kormányzati oldalak sokkal kisebb figyelmet fordítanak az időben történő biztonsági ellenőrzésekre, nem törődnek kellő mértékben a védettséget nyújtó programok frissítésével.

A kínai informatikai tárca és a külügyminisztérium korábban többször is hangoztatta, hogy Kína maga is sorozatos hackertámadások áldozata, de a nemzetközi sajtóban az országról főleg csak mint a különböző támadások eredetének feltételezett, vagy tényleges helyszínéről esik szó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X