nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kémkedés a Facebookon?

Több mint kétezer izraeli, amerikai és brit vezető tisztségviselő vált kémkedés áldozatává, amelyet vélhetően iráni hackerek követtek el – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

MTI | 2014. május 31.
|  

Hackerek a Facebook, a Twitter és más közösségi hálózatok hamis profiljainak segítségével adatokat halásztak izraeli, amerikai és brit szervezetek és kormányzati szervek több mint kétezer vezető alkalmazottjától, valamint újságíróktól – állítja az ISIGHT Partners nevű amerikai biztonsági cég egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányában, amely feltérképezi a csalók módszereit.

A cikk szerint közvetlen bizonyíték nincs Irán szerepére, de a napnak és a hétnek az iráni munkarend szerinti óráiban működtek a hackerek, a teheráni szieszta idején pihentek, csütörtökön csak fél napig dolgoztak, pénteken, az iráni szünnapon pedig alig jelentek meg az interneten. Irán szerepét támasztja alá a tanulmány szerint az is, hogy az akcióban használt Newsonair.org című honlapot egy teheráni vállalkozás jegyeztette be.

A 2011 óta folyó kémakcióban először Izrael-barát újságíróknak, kormányzati tisztviselőknek tűnő hamis profilokat építettek fel a legnépszerűbb közösségi hálózatokon, majd ezek nevében kapcsolatba léptek Izraellel erősen rokonszenvező fontos üzletemberekkel, állami alkalmazottakkal, újságírókkal, kongresszusi hivatalnokokkal.

Áldozataiknak a Newsonair.org című honlapon lévő híreket küldtek, majd összebarátkozva velük személyes információkat megszerző, regisztrációt kérő linkekhez irányították őket. Mivel az emberek többsége ugyanazokat a felhasználóneveket és jelszavakat alkalmazza számos internetes belépésnél, ezek megszerzésével később feltörték levelezésüket és különböző internetes oldalaikat. Emellett a linkek segítségével kártékony adathalász programokat is számítógépeikre csempésztek, s ezekkel megszerezték az ott tárolt titkos jelszavaikat, adataikat.

Egyelőre nem világos, hogy az elkövetőknek sikerült-e fontos információkhoz jutniuk. A keresett információk, az áldozatok személye és a kifinomult módszer alapján elsősorban izraeli politikai, stratégiai és védelmi ügyekre lehetett kíváncsi egy jelentős iráni kormányzati szervezet – írta a lap. A szakértők szerint a program vélhetően Irán kiberháborús ellencsapása, amellyel a teheráni atomprogramot jelentősen visszavető, Stuxnet nevű, Izraelnek tulajdonított kibertámadásra válaszoltak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Avatar 2014. június 2. 01:39

@hun: "2014-ben a facebook képes képet készíteni az alkalmazókról. mai hír.

Facecrook: NSA storing your facial web images, millions intercepted daily Az NSA köszöni a rengeteg szelfit, sokat segítenek az arcfelismerő programok fejlesztésében"

A hír arról szól, hogy az _önként_ elkészített és publikált fotókat használták fel a fejlesztéshez, nem pedig arról, hogy a honlap fotóz le tudtodon kívül. Szövegértésből bukta.

3 Untermensch4 2014. június 1. 22:37

@hun: azt azért megnézném hogyan készít rólam képet az arckönyv. no meg felvetődött-e az "idegen zászló alatt" kifejezés? a stuxnet-nél sem volt "közvetlen" bizonyíték

2 hun 2014. június 1. 21:57

az a baj h mindenki police state-t akar építeni, ozt nem gyün rá h magát zárja falak és rácsok mögé, ezért van a kondicioning, a birka mirror addiction rehab plan

1 hun 2014. június 1. 21:49

a 2000-es évek óta minden windowsban van egy kódolt hátsó kapu. 2014-ben a facebook képes képet készíteni az alkalmazókról. mai hír.

Facecrook: NSA storing your facial web images, millions intercepted daily Az NSA köszöni a rengeteg szelfit, sokat segítenek az arcfelismerő programok fejlesztésében

ehhez a hírhez: vetekszik izmael és izrael?

a tanulság: mielőtt belépsz valahova a google paszzal nézü meg h ténleg googleé-e

Információ
X