nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Putyin szabálysértése
Bevezetik a finn nyelvoktatást

Szentpétervár iskoláiban fakultatív finnórákat kell biztosítani a diákoknak – jelentette be Vlagyimir Putyin. Egyúttal saját finntudásáról is beszélt, és egy gyorshajtást is elismert.

Fejes László | 2010. december 12.
|  

Míg a tervek szerint Finnországban mindenhol biztosítani kívánják a fakultatív oroszoktatást, addig Szentpéterváron a finntanulás lehetőségét fogják biztosítani – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök azután, hogy Mari Kiviniemi finn miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket. Finnország keleti területén több önkormányzat korábban is jelezte, hogy szeretnék bevezetni az iskolai oroszoktatást. Putyin szerint a két nyelv oktatását legalább fakultatív órák keretében biztosítani kell Pétervárott, illetve Finnországban.

Kiviniemi is támogadta a kezdeményezést, de hozzátette, hogy Finnországban a helyzet megoldása nem annyira egyszerű, hiszen itt az idegen nyelv mellett mindenkinek tanulnia kell a másik államnyelvet is: a finn anyanyelvűeknek a svédet, a svéd anyanyelvűeknek a finnt.

A két ország között a személyforgalom évről évre nő. Putyin felhívta a turisták figyelmét arra, hogy tartsák be a meglátogatott ország törvényeit. Ennek kapcsán elismerte, hogy egyszer Finnországban gyorshajtáson kapták, de a finn közlekedési rendőrök nagyon korrektek voltak, még csak meg sem büntették, csupán figyelmeztették. „Nagyon sajnálom ezt a szabálysértést, és ígérem, többé nem követek el hasonlót” – mondta a kormányfő. Putyin arról is beszélt, hogy maga is ismer néhány durva finn kifejezést, és fájlalta, hogy a határ túloldalán élő finnek orosztudása sem sokkal jobb az ő finntudásánál. „Ez nyilván nem elég a normális társalgáshoz” – sajnálkozott.

Forrás

В питерских школах нужно ввести факультатив по финскому языку - Путин

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X