nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Keleten a helyzet változik?
Oroszra akarják cserélni a svédet a zöldek

Finnországban a svédek körülbelül a lakosság 6%-át alkotják, de történelmi okokból széleskörű nyelvi jogaik vannak. Így például minden finn iskolában kötelező a svéd nyelv.

nyest.hu | 2010. október 4.
|  

A zöldek javaslata szerint az ország keleti részében az orosz oktatását kellene kötelezővé tenni a svédé helyett. Kelet-Finnországban alig élnek svédek, a terület kulturálisan is jobban kötődik Oroszországhoz. (Igaz, az oroszok a jelentős számú bevándorlás ellenére is csak a lakosság fél százalékát teszik ki.)

A Nokiában, a Tampere közelében fekvő jelentéktelen, ám világszerte ismert nevű kisvárosban tarttott tanácskozásán a párt ügyvivő testülete megszavazta, hogy kiáll a svéd oktatásának rovására történő oroszoktatás mellett. Ugyanakkor visszautasították azt a javaslatot, mely a svéd kötelező oktatásának teljes eltörlését javasolta. Ugyanakkor kiálltak a köztisztviselők kötelező svédvizsgáinak eltörlése mellett, és a svéd nyelvű közszolgáltatások új fejlesztési eszközeinek keresését sürgették.

Finnországban már régóta folyik a vita a svéd nyelv kötelező oktatásának eltörléséről. Az eltörlés mellett kardoskodók arra hivatkoznak, hogy egyre kevesebb a svéd anyanyelvűek száma, és többségük amúgy is tud finnül: mivel Svédországban használhatják az angolt is, a svédtudásnak nincs gyakorlati haszna. A svédoktatás védelmezői a hagyományok mellett arra hivatkoznak, hogy a svédoktatás eltörlésével nehezebb lenne biztosítani a svéd kisebbség jogait, ami tovább gyorsítaná asszimilációjukat. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy maguk a „svéd”-ek nem finnországi svédeknek, hanem svéd anyanyelvű finneknek tartják magukat, és elvárják, hogy saját államuk biztosítsa anyanyelvükhöz fűződő jogaikat.

Forrás

Greens Willing to Swap Swedish for Russian in Eastern Schools

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X