nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bestiális emberek

Súlyos bűnelkövetők viselkedését és pszichéjét próbálja megfejteni sorozatgyilkosokkal folytatott beszélgetései során egy osztrák kriminálpszichológus.

MTI | 2013. március 3.
|  

Bestiális emberek címmel Magyarországon is megjelent Thomas Müller osztrák kriminálpszichológus könyve: az erőszakos bűnelkövetők viselkedését kutató szakember hírhedt bűnelkövetőkkel készített személyes interjúit foglalta össze kötetében. Sorozatgyilkosokkal négyszemközt alcímmel jelentette meg a Dialóg Campus Kiadó a német nyelvterületen bestsellerré vált könyvet, amelyet szerdán Budapesten mutatott be a szerző és a kiadó vezetője.

A súlyos bűnelkövetők viselkedését és pszichéjét próbálja megfejteni könyvében a szerző. A sorozatgyilkosokkal folytatott beszélgetései során bepillantást enged abba a munkába, amelyben a lehető legtöbbet igyekszik megtudni a bűnözők lelkivilágáról, indítékairól abban a reményben, hogy talán sikerül megakadályoznia egy jövőbeni bűncselekményt vagy felderíteni egy sorozatgyilkos kilétét.

A szerző a szerdai pódiumbeszélgetésen elmondta: e bűnelkövetők legtökéletesebb álcája azoknak az embereknek, leendő áldozataiknak a tévedése, akik azt hiszik, hogy pusztán arcról vagy a mindennapi beszélgetésekből is fel tudnak ismerni egy gyilkost. „Nem az számít, hogyan néz ki valaki, vagy mit mond, hanem az, hogy mit tesz. Ezek az emberek intelligensek, rendkívül jól képesek olvasni a jelekből, többször volt olyan eset, hogy egy beszélgetés során az elítélt fél óra után szinte mindent tudott rólam anélkül, hogy én bármit is elárultam volna magamról” – idézte fel emlékeit a kriminálpszichológus.

Munkája során a legintelligensebb bűnözőkkel, sorozatgyilkosokkal és csalókkal készített interjúkat, négyszemközti beszélgetéseket folytatott olyan tettesekkel, mint a „savas gyilkos”, vagy a 11 prostituált haláláért felelős bűnöző. A 40 éves, tiroli születésű Thomas Müller rendőrjárőrként kezdte pályafutását, majd pszichológiatanulmányokat folytatott. Részt vett az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) képzésén, ahol megismerkedett Robert Ressler FBI-nyomozóval, aki évek óta tanulmányozta az erőszakos bűnelkövetők pszichológiai profilját. A közös munkák során az évek alatt Müller a világ egyik legkeresettebb bűnügyi tanácsadójává vált. Jelenleg a Bécsi Kriminálpszichológiai Szolgálatot vezeti. A kötet német nyelvterületen hónapokig vezette a sikerlistákat, csaknem félmillió példány fogyott belőle, nemrégiben jelent meg hatodik kiadása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X