nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi rejtőzik a társalgások mögött?

Barátok és barátnők, szülők és gyermekeik, férfiak és nők nap mint nap társalgásokat folytatnak egymással, azzal azonban, hogy szavaik hogyan hatnak a környezetükre, kevesen vannak tisztában. Ezt a problémát elemzi Pléh Csaba „A társalgás pszichológiája” című könyve, a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vasárnap bemutatott érdekessége.

MTI | 2012. április 23.
|  

A könyv a mai pszichológia, szociológia és nyelvészet egyik központi érintkezési területét tárgyalja: megmutatja, hogy az emberek miként hangolhatják össze viselkedésüket, hogyan befolyásolják és irányítják egymást, hogyan „hízelegnek”. A tankönyvnek is alkalmas összefoglaló feltárja a társalgások mögötti rejtett emberi tényezőket.

„Életünk tele van társalgással. Ismeretlenekkel, ismerősökkel, intim barátokkal, meghódításra váró fiúkkal és lányokkal, gonosz rendőrökkel. Mindig a szerepeket váltogató szóbeli közlekedésen keresztül érjük el, amit akarunk, közelebb kerülünk a másikhoz, vagy éppen elhidegülünk tőle. Bizonyos értelemben minden emberi kapcsolat társalgás. Könyvem a társalgások mögötti rejtett emberi tényezőket, a meg sem fogalmazott hallgatólagos szabályszerűségeket szeretné bemutatni” – fogalmazott könyvéről a szerző.

Pléh Csaba az MTA és az Academia Europaae rendes tagja: kutatási területei a pszichológiatörténet, a nyelvpszichológia és a kognitív tudomány. Több évtizede tanít magyar és külföldi egyetemeken egyaránt, eddig mintegy 500 tudományos cikket és többtucatnyi könyvet írt és szerkesztett. A társalgást mint „az élő nyelv használatának a keretét” a pszichológus már a hetvenes évek óta kutatja. Több ízben vonatkoztatott el a probléma kapcsán az embertől és fókuszált inkább a nyelv kísérleti vizsgálatára, ezzel a munkával azonban visszatér korábbi kutatásainak tárgyához.

A társalgás pszichológiája fejezeteiben a szerző az alapfogalmak tisztázásán túl kitér a női és férfi kommunikáció különbségeire, elemzi a veszekedést és konfliktusos társalgásokat, valamint a gyermeki társalgást és annak fejlődését. A tömegkommunikációs eszközök rohamos fejlődése és napi használata miatt Pléh Csaba kötete az ezekhez szorosan kapcsolódó társalgási formákkal is foglalkozik.

A könyv nem csak diákoknak vagy a kommunikációval hivatásból fogalakozó szakembereknek szól, de azoknak is érdekes olvasmány lehet, akik csupán laikusként érdeklődnek a téma iránt – vélekedett a kötetet megjelentető Libri.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X