nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Anorexia, depresszió, nemi erőszak
Mennyire vagyunk megértőek?

Vannak betegségek, állapotok, amelyekkel szemben tehetetlennek érezzük magunkat. Nem egyszer előfordul, hogy ilyenkor segítség helyett még rontunk a helyzeten.

nyest.hu | 2014. július 16.
|  

Foglalkoztunk már azzal a témával, hogy a társadalom, hogyan ítéli meg a mentális betegségben szenvedőket. Az biztos, hogy összességében nem vagyunk túl megértőek, ami jórészt abból fakad, hogy tájékozatlanok vagyunk ezekkel a problémákkal kapcsolatosan. A tájékozatlanságunk oka pedig részben biztosan az, hogy tartunk ezektől a sokszor megoldhatatlannak és félelmetesnek tűnő problémáktól. Nem bírjuk jól, hogy néhány állapottal szemben tehetetlenek vagyunk, így inkább elutasítjuk, hárítjuk azokat. Ezzel azonban segíteni biztosan nem tudunk: sem a szenvedőknek, sem pedig magunknak.

Katarzyna Babis 20 éves, illusztrátor, képregényeket készít. Most az Upworthy is megreklámozta a különböző mentális problémákról készített plakátjait. A képek és a szövegek egyszerűek és hatásosak: ábrázolják a problémát, megjelenítik egy-egy tipikus mondattak a környezet szokásos reakcióit. A képek alján pedig néhány mondatos tájékoztatást olvashatunk a betegséggel, állapottal kapcsolatosan.

Anorexia
Anorexia
(Forrás: beiibis.tumblr.com)

„Ő tényleg anorexiás? – Nem tűnik annak...” – Ez a plakát arra hívja föl a figyelmünket, hogy az anorexia nem egy testalkatot ír le, nem a soványságnak, de még csak nem is a kóros soványságnak a szinonimája. Az anorexia nervosa egy testképzavarral járó táplálkozási probléma. Mentális betegség, amelynek a koplalás csak az egyik tünete, nem ez maga a betegség. Amikor az anorexiás kórosan sovánnyá válik, már sokszor túl késő gátat szabni a problémának. Ha azonban időben megfelelő kezelést kap a beteg, az akár az életét is megmentheti.

Depresszió
Depresszió
(Forrás: beiibis.tumblr.com)

„Szedd már össze magad! Menj el dolgozni rendesen, és ez a depresszió-dolog egy nap alatt el fog múlni!” – Ez a plakát arra hívja föl a figyelmet, hogy a depresszió nem kedv kérdése, nem az, amikor valakinek nincs kedve, vagy rossz kedve van. Nem az lesz depressziós, aki unatkozik, közönyös vagy motiválatlan. Ezek a depresszió tünetei, megnyilvánulási formái. Az oka azonban az agy működésének eltérése, ami bárkivel előfordulhat. Kezeléséhez szakszerű segítségre és sokszor orvosságra van szükség.

Nemi erőszak
Nemi erőszak
(Forrás: beiibis.tumblr.com)

„Őt valaki megerőszakolta? Ha ilyen fejem lenne, az ő helyében én hálás lennék annak, aki megtette!” Ezek a szörnyű mondatok úgy tekintenek az erőszakra, mintha az valamiféle bók vagy kegy lenne. Ez nem elég, hogy az áldozatnak rossz, de az erőszaktevő bűnét kisebbíti, bagatellizálja, és végső soron magát az áldozatot okolja azért, ami történt. Ezekkel a mondatokkal és hasonlóakkal az erőszaktevők mellé állunk, és szembefordulunk az áldozatokkal.  

Forrás

My little Sketchbook

Nope Nope Nope. That's Not How Depression Works.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X