nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az sms és a hip-hop

A veszélyeztetett nyelvek megmentésén fáradozó szakértők szerint az sms és a hip-hop is nagyban hozzájárul egy-egy nyelv életben maradásához, mert a modern technológia által felkínált lehetőségekkel fel lehet kelteni a fiatalok érdeklődését a nyelvük iránt.

nyest.hu | 2011. június 29.
|  

Hazánkban egyes körökben folyamatosan azt hallani, hogy az sms veszélyezteti nyelvünket. Más helyen ezt egészen máshogy látják. Egy nyelv életben maradásához elengedhetetlen, hogy a fiatalok használják és magukénak érezzék. A veszélyeztetett nyelvek esetében ez azt jelenti, hogy a fiatalok valamikor 6 és 20 éves koruk között véglegesen eldöntik, hogy feladjanak-e egy nyelvet. Ha nincs elég társuk, akikkel használni tudják a nyelvet, akkor egy másik nyelv mellett fognak dönteni.

Hmong asszonyok sms-eznek. Vietnam.
Hmong asszonyok sms-eznek. Vietnam.
(Forrás: iStockphoto)

Innen már csak egy apró lépés, hogy meglássuk, milyen fontos is egy nyelv életében az sms. A fiatalok világszerte többek között a rendszeres esemesezéssel tartják a kapcsolatot társaikkal. Mindegy hogy a Fülöp-szigeteki kapampangan nyelvről van szó, vagy a mindössze tizenötezer ember által beszélt mexikói huave nyelvről, vagy az erősen veszélyeztetett közép-ázsiai török csulim nyelvről, a nyelvek szakértői és helyi megfigyelői egyetértenek, hogy éppen a mobil technológia mentheti meg ezeket a nyelveket a kihalástól. A csulim nyelvet már csak negyvenen beszélik, de a nyelv feltámasztásán évek óta dolgozó Dr. Gregory Anderson nyelvész szerint az egyszerű esemesezés újra vonzóvá teheti ezeket a nyelveket a fiatalok számára.

Ugyanez a helyzet a többi, hazánkban gyakran démonizált modern kommunikációs eszközzel, mint a YouTube vagy a Facebook. Ha a fiatalok megtalálják rajta saját nyelvi közösségüket, az a nyelv életét mentheti meg. Chilében a helyi huillicse indián nyelvet már csak kétezren használják, de a fiatalok hip-hop videókat készítenek és posztolnak a youtube-on, aminek nagy sikere van, és egyben túlélési esélyt ad az egyébként kihalás szélén álló nyelvnek. Hasonló a helyzet a szintén háromezres észak-indiai hruszó-aka nyelvvel és fiatal beszélőivel:

Kétség nem férhet hozzá, a modern technológia hatalmas szerepet játszhat a világ nyelvi sokszínűségének megmentésében. Nem a veszélyt, hanem a lehetőséget kell meglátni benne, mindössze ennyi a titok nyitja.

Forrás:

The Sacramento Bee: Hip-hop, texting may help save world's languages

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Sultanus Constantinus 2011. június 30. 09:44

@Epau: Ez viszont ellentmond azzal, amit a nyelvészek állandóan hangoztatnak, miszerint "nem (lenne) szabad a nyelvek fejlődésébe mesterségesen beleavatkozni". Akkor viszont az "eltűnésükbe" sem. Nem igaz?

Bár ha belegondolunk és ismerjük pl. az angol nyelv történetét, a ma beszélt angol is egy mesterségesen feltámasztott nyelv nagyrészt francia szókinccsel...

2 Epau 2011. június 29. 21:37

Véleményem szerint mindennek ellenére is sokat számítanak ezek a "mentőakciók", mert ha a nyelv nem is, de az emléke legalább markánsabban fennmarad. És ezzel már elértünk valamit.

1 t 2011. június 29. 14:27

"Kétség nem férhet hozzá, a modern technológia hatalmas szerepet játszhat a világ nyelvi sokszínűségének megmentésében."

Én pedig kételkedem, kérem megégetni. Számomra a szép új monoglot világ melyben a nyelvek SMS és Hip Hop szintjén "élnek" tovább nem jelenti a világ nyelvi sokszínűségének megmentését. Inkább halott kultúrák gúnyának tünik amit Dr. Gregory Anderson liberális nyelvész szorgalmaz. Mondadnója olyan szintű, mintha egy orvos rákos betegének végső megoldásként arcfelvarrást javasolna.

Információ
X