nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kis finnugor nyelvek jövője az internettől függ

Meg kell teremteni a kis finnugor nyelvek jelenlétét az interneten – szólt egy nemzetközi konferencia tanulsága.

nyest.hu | 2010. június 2.
|  

Mivel ma az internet jelenti a legnagyobb szabadon elérhető információforrást, fontos, hogy ez az információhalmaz a kis nyelveken is minél hamarabb elérhető legyen. Ez a gondolat volt a fő témája annak a Sziktivkarban, Komiföld fővárosában tartott konferenciának, melyről a Georgian Daily honlapja is tudósít.

A konferencia egyik vezető előadója, az észt Andrey Tentyukov szerint feltétlenül meg kell teremteni a kisebb finnugor nyelvek internetes jelenlétét, mert ez meghatározó lehet fennmaradásuk szempontjából. Jó példa ebben a három önálló állammal rendelkező finnugor ország, köztünk hazánk is, mely a nyelv beszélőinek számához képest igen domináns szerepet tudhat magáénak a világhálón. (A magyar például 17. leggyakrabban használt nyelv a Wikipedián, pedig 15 millió körüli beszélőjével csak a világ 59. legelterjedtebb nyelvének számít.)

A konferencia résztvevői egyben az orosz Yandex keresőprogram bojkottálására is felszólítottak, mert az – ellentétben például a Google programjával – nem engedélyezi a nemzetségi és kisebbségi nyelvű kereséseket.

Természetesen nem csak a finnugor népeknek, hanem más oroszországi népcsoportoknak is nagy hasznára válhat az internet nyelvük megőrzésében. A mindössze 100 ezres észak-kaukázusi adigék – más néven cserkeszek – például már az interneten is elérhetik az Adige TV adásait. Hasonló kezdeményezések jelenthetik a finnugor nyelvek jövőjét is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X