nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mondd azt, hogy buszuu!
Valódi segítség vagy csak ügyes marketing?

A busuu.com közösségi nyelvtanulási oldal azzal hirdeti magát, hogy vele együtt bárki segíthet az egyik veszélyeztetett afrikai nyelv, a buszuu nyelv megmentésében. Vajon mennyire gondolják komolyan?

Péli Péter | 2011. május 25.
|  

A busuu.com egy közösségi nyelvtanulási oldal, nevét egy veszélyeztett afrikai nyelvről, a buszuuról kapta. Tavaly készítettek is egy buszuu nyelvű videóklippet, és mintegy a buszuu nyelv megmentésével reklámozzák magukat. Ezzel szöges ellentétben a busuu.com valójában nem veszélyeztetett nyelvek tanulását kínálja, hanem jól ismert európai nyelvek elsajátításában segít. Vajon mennyire gondolják komolyan a nyelvmentést? Valódi segítséget kínálnak vagy a buszuu nyelv felhasználása csak ügyes marketingfogás?

A busuu.com nyelvtanítási előnyeit vagy hatékonyságát nem szükséges dicsérni, az oldal maga is megteszi. Kétségkívül sok díjat és elismerést begyűjtött az elmúlt pár évben. Az oldal azonban névválasztásával úgy tűnhet, mintha azt jelezné, hogy fő célja a nyelvmentés lenne – a buszuu ugyanis egy kihalás szélén álló afrikai nyelv, melyet tíznél kevesebben beszélnek. Az busuu.com készítői el is utaztak Kamerunba és a készítettek egy vidám hangulatú  videóklippet a nyelv maréknyi beszélőjével:

Senki se tudja pontosan, hogy mi kell egy nyelv megmentéséhez, az azonban valószínűleg sokat segít a buszuu esetében, hogy emberek ezrei hallanak legalább a nyelv létezéséről. Egy nyelvnek azonban gazdasági lehetőséget kell kínálnia egy egész közösség számára hosszú távon is, hogy beszélői ne váltsanak át más, jobb megélhetést garantáló nyelvekre. Ezt önmagában egy videó nem tudja biztosítani.

A videóval kapcsolatban az a kérdés is felmerülhet, hogy csak két évvel a busuu.com alapítása után készült el. Joggal feltételezhetjük, hogy ez idő alatt maguk a felhasználók kérhették, hogy szeretnének többet megtudni a buszuu nyelvről, ha már az oldal tőlük kölcsönözte a nevét. A buszuu nyelvről egyébként a klipp óta is nehéz sokkal többet kideríteni, mint hogy 1986-ban már csak 8 beszélőjét számolták össze, és hogy a déli bantoid nyelvek közé tartozhat.

A busuu.com oldalát megvizsgálva gyorsan kiderül, hogy alapvetően jól ismert európai nyelvek tanulásában segítenek. A jelenlegi kínálatuk között csak az angol, francia, spanyol, német, olasz, portugál, orosz, lengyel és török szerepel – nem egészen veszélyeztetett nyelvek. Ugyan magának a buszuu nyelvnek is van egy rövidke nyelvleckéje, ez egyértelműen csak ízelítő jellegű a maga összesen 14 elérhető buszuu nyelvű kifejezésével. Magáról a videó készítéséről készült werkfilmből úgy látszik például, hogy nem nyelvészek utaztak Kamerunba, hogy minél többet megtudjanak a veszélyeztetett nyelvről, hanem csak egy filmes stáb:

Egy nyelvész jelenléte pedig csak keveset adott volna hozzá a klipp valószínűleg elég jelentős költségvetéséhez, viszont rengeteget jelentett volna a nyelv valódi megismerése és megmentése szempontjából. Nem állíthatjuk, hogy a busuu.com tulajdonosai cinikusan a buszuu nyelv halálát kívánnák, de nehéz elhinni, hogy valóban a nyelvmentés motiválná őket.

Marketingről van itt szó, amelynek kicsi az esélye, hogy akárcsak mellékhatásként is megmenthetné a buszuu nyelvet.

A busuu.com egy korábbi nyelvmentési akciója azonban mégiscsak látványos sikert ért el. A kanári-szigeteki fütyült silbo gomero nyelvét, többek között a busuu.com népszerűsítő videója miatt, 2009-ben az UNESCO felvette az emberiség orális kulturális örökségei közé. Az ilyen nemzetközi figyelem már valódi nyelvmentést vonhat maga után.

Források:

Washington Post: Busuu language, with only 8 speakers left, seeking a comeback in song

busuu.com

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Gaboras 2011. május 25. 12:25

Szerintem nagyon jó kis oldal és szerintem értelmetlen azon rugózni, hogy részt vállal-e a buszuu nyelv megmentéséből az oldal, hiszen dőreség volna a nyelv kihalását erre fogni. Természetesen nem helyes etikai szempontból, hogy ilyen fogás mögé bújva próbálják jobb színben feltünteni az oldalt illetve megcsinálni neki a marketingjét. De legalább ahogy a szerző is kitér rá, említik a buszuu nyelvet. Jómagam is használom az oldalt, szerintem nagyon jó kis alapozás fogalmak és egyéb dolgok megtanulgatásával.

Információ
X