nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyszervolt.hu
Milyennek látják a gyerekek?

1859. szeptember 30-án született Benedek Elek, a nagy mesemondó. Az ő emlékének tiszteletére 2005 óta ezen a napon tartják országszerte a népmese napját Magyarországon. Ez alkalomból a nyest utána járt annak, milyen érdekes tartalmakat, meséket és egyebeket találhatnak a gyerekek az egyszervolt.hu portálon.

nyest.hu | 2012. szeptember 30.
|  

A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta, azaz pont hét éve – micsoda mesei szám! – szeptember 30-án rendezik meg a népmese napját. Az évforduló alkalmából a korábban már bemutatott egyszervolt.hu gyerekeknek szóló, rengeteg mesét is hozzáférhetővé tevő portálról beszélgettünk szülőkkel.

A dátum, szeptember 30., nem véletlen: ezen a napon született 1859-ben Benedek Elek, az egyik legnagyobb magyar mesemondó. Meséit a legtöbb ma élő korosztály ismeri: egy-egy Benedek Elek-meséket tartalmazó kötet sok háztartásban jelenti a meseirodalmat. Akinek, azonban nincs meg, tájékozódhat az egyszervolt.hu-n: meséi közül néhány a honlapon is hozzáférhető.  De lássuk, használják-e, szeretik-e a gyerekek ezt a honlapot!

Arról kérdeztünk Budapesten élő szülőket, hogy gyermekeik ismerik-e, és ha igen, mire használják a leginkább az egyszervolt.hu-t. Az első fontos kérdés, amit tisztázni szerettünk volna, az volt, hogy valóban eléri-e az oldal a megcélzott korosztályt, azaz az óvodás- és iskoláskorú gyerekeket. Az általunk megkérdezett szülők arról számoltak be, hogy a holnap sokkal érdekesebb az óvodéskorú gyerekek számára: nagyjából háromtól hat éves korig.  Csupán elvétve kaptunk olyan választ, hogy a kisiskolásokat is lekötnék az oldalon található lehetőségek. (Ez persze sajnos megkérdőjelezi az – általunk legutóbb bemutatott – Okos Doboz nevű alkalmazás sikerességét.)

Benedek Elek
Benedek Elek
(Forrás: Wikimedia Commons)

Nagyon kíváncsiak voltunk arra is, hogy a honlap által kínált számtalan, már-már átláthatatlan lehetőség közül melyeket próbálnak, próbáltak ki az általunk megkérdezett szülők gyerekei. Ez, úgy tűnik, korosztálytól függ. Egy szülő elmondta, hogy a gyerekek kisebb korukban főleg az animációk között válogattak, illetve időnként meghallgattak egy-két dalt, amelyek közül néhány igazi kedvenccé vált. Nagyobb, 4-6 éves korban, úgy tűnik, főleg a mesék, és azon belül is főleg a mesetévé válik érdekessé. Fontosak persze a legtöbb gyerek számára a különböző játékok, és a fiúk nagyon szeretik a Traff Parkot. (Ez az a kis alkalmazás, amelyben saját autót választva játékosan tanulhatják meg a KRESZ-t.)

Hogy mindezek közül mit szerettek a gyerekek leginkább? – Összességében a válaszokból az derült ki, hogy a családok nem használták a honlap nyújtotta lehetőségek nagy részét, hanem kiválasztottak egy-két alkalmazást, és azt visszatérően használták, mert nagyon szerette a gyerek. Tehát miután találtak izgalmas, kellemes időtöltést, nem keresgéltek, nem kattintottak tovább. A megkérdezett szülők megítélése az egyes funkciókról, alkalmazásokról eltérő: van, aki az animációkra esküszik, van, aki a Traffra, vannak anyagok, amelyek az egyszervolt.hu révén kerültek be a „családi repertoárba”, és van, amelyiket néhány szülő kifejezetten irritálónak tartotta.

A Traff Park
A Traff Park
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta)

Arra a kérdésünkre, hogy a gyerekeket mennyire kötötték le a honlap nyújtotta lehetőségek, szintén elég különböző válaszokat kaptunk. Volt szülő, aki előzetesen „szűrte” gyermekének az anyagot, kifejezetetten, célirányosan a gyerek érdeklődése szerint maga válogatta össze a néznivalókat – így nem meglepő, hogy maximálisan lekötötte. Általánosságban úgy tűnt, hogy a gyerekeket leginkább a játékok kötik le. De volt szülő, aki hozzá tette, hogy az itt található játékokért nem rajongtak a gyrekei. A Traff – úgy tűnik – ebben is a vezető alkalmazások közé tartozik: akár fél-egy óráig is le tudja kötni „rajongóit”. A szülők azt is egybehangzóan kijelentették, hogy erőteljesen korlátozták a gép előtt töltött időt: legfeljebb fél-egy órát töltenek a gyerekek a képernyő előtt.

Tehát a szülők többsége „szigorú”: csak felügyelettel gépezhet a gyerek, nem szörföznek csak úgy, céltalanul, hanem célirányosan szórakozni mennek. Úgy működik, mondta el egy szülő, mintha videóról megnéznének egy-egy mesét. Volt olyan szülő, aki azt is elmondta, hogy a heti rendbe illesztik az egyszervolt.hu-t, és hetente egyszer, egy szokásos időben használják. A meséket és a játékokat a gyerekek egyedül is nézik, több szülő elmondása szerint. (Természetesen az, hogy mennyire tudják önállóan kezelni az alkalmazásokat, erőteljesen függ az életkortól.)

Végezetül azt kérdeztük a szülőktől, hogy mennyire ajánlanák ezt az oldalt más, kisgyerekes szülőknek. Minden megkérdezett szülő egyértelmű igennel válaszolt: általában jópofának, érdekesnek találják az ott található tartalmakat. Volt olyan család, amelynél ezzel a honlappal indult az internetezés. A szülők kifejezetten jónak látják, hogy van egy olyan oldal, ahol kontrolláltan, csak megbízhatóan gyerekeknek szóló tartalom található egy helyen.

Köszönjük szépen mindazoknak a szülőknek a közreműködését, akik válaszoltak kérdéseinke!


Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Etim 2012. szeptember 30. 09:58

Ne haragudjatok ezt muszáj vagyok:

www.youtube.com/watch?v=X9tMXbYuEms

Információ
X