nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Aurorára emlékeznek október 23-án és 24-én

Az elmúlt fél évszázadban meglehetősen mostohán bánt az irodalomtörténet Kisfaludy Sándorral és Kisfaludy Károllyal annak ellenére, hogy a nemzeti romantika előkészítésében igen jelentős szerepet vállaltak.

MTI | 2015. október 23.
|  

A nyelvújító Kisfaludy Sándor és testvére, a dráma- és prózaíró Kisfaludy Károly munkásságáról tartanak tudományos tanácskozást egyetemi tanárok, kutatók részvételével pénteken és szombaton Balatonfüreden – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a konferencia egyik szervezője.

Hansági Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense elmondta, hogy a konferencia előadásai az 1801 és 1844 közötti időszakot ölelik fel. Az előadók beszélnek majd a nemzeti romantika indulásáról, a két Kisfaludy kapcsolatáról és azokról az okokról, amelyek a róluk kialakult kép ellentmondásosságához vezettek.

A balatonfüredi konferencia hiánypótló, hiszen az elmúlt fél évszázadban meglehetősen mostohán bánt az irodalomtörténet Kisfaludy Sándorral és Kisfaludy Károllyal annak ellenére, hogy a nemzeti romantika előkészítésében igen jelentős szerepet vállaltak – fogalmazott Hansági Ágnes. Az idősebb testvér, Kisfaludy Sándor komoly mecénása is volt öccse, Károly Aurora című évkönyvének, amelynek első kötete 1822-ben jelent meg és amelyben a magyar romantika első nagy nemzedéke, Vörösmarty Mihály, Bajza József, Toldy Ferenc, Szemere Pál, Kölcsey Ferenc, Vitkovics Mihály és Berzsenyi Dániel mutatkozott be – fűzte hozzá.

A konferenciát a balatonfüredi Városi Múzeumban rendezik a Károli Gáspár Református Egyetem, a Tempevölgy folyóirat és Balatonfüred városa összefogásával – mondta el Hansági Ágnes. Hozzátette: a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, az Országos Széchényi Könyvtár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a rendező Károli Gáspár Református Egyetem kutatóinak előadásai hallhatók majd. Hansági Ágnes elmondta azt is, hogy a tanácskozás első napján mutatják be a tavaly decemberben Balatonfüreden megrendezett Jókai-konferencia előadásaiból készült, Hermann Zoltánnal közösen szerkesztett tanulmánykötetet, amely a Tempevölgy könyvek sorozatában látott napvilágot.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a tudományos konferencia csupán az egyik eleme annak a rendezvénysorozatnak, amely a Kisfaludy-kultusz felélesztését célozza. Jövő tavasszal a Hamvas-napok keretében a Hamvas Béla Asztaltársaság emlékezik Kisfaludy Sándorra, július elején pedig a balatonfüredi Kisfaludy Színház eleveníti fel az író emlékét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X