nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A határon túli magyar irodalom napjai Székesfehérváron

Több tucat író, költő részvételével rendezik meg a határon túli magyar irodalom napjait október 5. és 7. között Székesfehérváron és Fejér megyében.

MTI | 2011. október 3.
|  

Az esemény mottója Hősökkel vagy hősök nélkül. Ennek kapcsán Bobory Zoltán főszervező az eseményről tartott keddi tájékoztatón elmondta: a határon túli magyar irodalmárok olyan hősök, akik az adott közösség összekovácsolására a magyar irodalmat használják.

Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Szent István Művelődési Házban és a Vörösmarty Társaságnál – immár 11. alkalommal – megrendezendő eseménynek nem véletlenül választották ezt a mottót. Mint fogalmazott, „az a hős, akinek köze van egy közösséghez”. Szerinte a határon túli írók, költők óriási közösségteremtő erővel bírnak, mindamellett a magyar kultúráért, a magyar nyelvért harcolnak nap mint nap. Hozzátette: akadnak az országban nagy hagyományú írótalálkozók, ahol határon túli alkotók is részt vesznek, de olyan, ahol ők vannak a középpontban, csak Székesfehérváron van.

Tudjuk, hogy nincsenek már igazi országhatárok és fizikai elszakítottság, de azt is tudjuk, hogy vannak nyelvtörvények, vannak magyarellenes megnyilvánulások határainkon túl. Azért hívjuk hozzánk a határon túli irodalmárokat, hogy egy kicsit ezt a határt is lebontsuk – hangsúlyozta Bobory Zoltán.

A többnapos rendezvény meghatározó eseménye lesz az a konferencia, amelyen mások mellett előadást tart Szakolczay Lajos, L. Simon László, Kabdebó Tamás Írországból, Tari István Délvidékről, Szabó Ferenc atya, a Vatikáni Rádió volt munkatársa, Dupka György Kárpátaljáról, valamint Pomogáts Béla.

A szervezők tájékoztatása szerint kerekasztal-beszélgetést is rendeznek az irodalmi folyóiratok határon túli kapcsolatairól, az eszmecserén jelen lesz Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője, Ködöböcz Gábor, az Agria főszerkesztője, Kilián László a Vár Ucca Műhely alkotója, s bemutatkozik a készülő Vámbéry Alapítvány antológia is Hodossy Gyula író, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke jóvoltából.

Elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy a rendezvényt megelőző este, október 4-én csángó kulturális estet rendeznek szintén a Szent István Művelődési Házban. A jótékonysági rendezvény bevételét a moldvai csángómagyar oktatási programra fordítják. Az eseményen először szerepel egy színpadon Sebestyén Márta népdalénekes és Berecz András mesemondó. Rajtuk kívül fellép Nyisztor Ilona moldvai énekes, Csobán Magdolna moldvai hagyományőrző és Kovács Krisztián, a Hajnal akar lenni népdalvetélkedő 2009-es győztese.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X