nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tízezrek bojkottálják az állami müezzineket
Anyanyelvükön imádkoznának a kurdok

Törökország kurd kisebbsége azt szeretné, hogy a mecsetekben kurd nyelvű szertartásokat is lehetne végezni. Diyarbakirban március óta tízezrek bojkottálják a mecseteket.

nyest.hu | 2011. június 9.
|  

Törökország Atatürk óta szekuláris, ezzel együtt az ország 80 ezer mecsetét államilag felügyelt Diyanet irányítja. A Diyanet nevezi ki például az imámokat, és az elmúlt időszakban tízezer új imámot küldött a kurd területekre, akik etnikailag és kulturálisan is eltérnek az ott élő helyi lakosoktól.

A kurdok nyelvi jogai fokozatosan szélesednek Törökországban, de a mecsetekben továbbra is török az egyetlen engedélyezett hivatalos nyelv. A kurdok egyébként 20 százalékos arányukkal egy igen jelentős kisebbséget képeznek a 70 milliós Törökországban.

Míg a kurdok jogi harcát a 80-as években a marxista ideológia jellemezte, mostanság inkább a vallás játszik nagyobb szerepet. Múlt héten például a kurdok fővárosában, Diyarbakirban először tartottak kurd nyelvű ceremóniát a város főmecsetében. Az idős kurdok meghatódva sírtak, hogy a müezzin szájából ezúttal a saját anyanyelvükön szólaltak meg az énekek.

Forrás:

Eurasianet: Turkey: Kurds Boycott Mosques for Language Rights

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X