nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem akarják tanulni a saját nyelvüket?
A kurd nyelv egyetemi
tündöklése és bukása

A kurdok évek óta harcolnak nyelvi jogaikért. Most mégis úgy tűnik, hiába választható a kurd nyelv, senkit sem érdekel. Hogy is van ez?

nyest.hu | 2011. december 1.
|  

Két év alatt 670-ről zéróra csökkent az érdeklődés a kurd nyelvi kurzusok iránt egy törökországi egyetemen. A Tunceli Egyetem Törökország egyik kurdok lakta tartományában található. Két évvel ezelőtt indultak kurd és zaza nyelvű kurzusok. Akkor még 370 illetve 300 diák jelentkezett ezekre. Egy évvel később 181-re és 104-re csökkent a kurzusokat felvevő diákok száma. Idén azonban már senki se jelentkezett.

Az érdeklődés ilyen mértékű radikális csökkenése erősen meglepte az egyetemet. A diákok megkérdezése után gyorsan kiderült, mi a probléma. Három okot említettek. A kurdul vagy zazául tudó diákok többségének esetében az anyanyelvükről van szó, inkább más szabadon választható kurzusokat vesznek fel. Egy második csoport arra panaszkodott, hogy a tanárok felkészültsége nem megfelelő. A diákok harmadik része török nemzetiségű, és nem érdeklik őket a kisebbségek nyelvei.

A kurd és a zaza rokon nyelvek, de az utóbbi beszélői gyakran a perzsa leszármazottjának tartják nyelvüket, míg a kurdok számára a zaza inkább egy dialektus. A kurd nyelv kurmandzsi változatát több mint 4 millióan beszélhetik Törökországban, de a zazát is legalább 1,5 millióan.

Forrás

Today’s Zaman: No students enroll in Kurdish language courses at Tunceli University

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X