nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kurdok Aszadot támogatják

A szíriai kurdok egyfajta autonómiát élveznek: használhatják nyelvüket, megkaphatják az állampolgárságot.

MTI / Kegyes Csilla | 2012. augusztus 30.
|  

A szíriai kurdok jövője az Aszad-rezsim sorsától függ – vélekedik a térség egyik orosz szakértője, Borisz Dolgov, az orosz Tudományos Akadémia Keletkutató Intézetének tudományos főmunkatársa, akivel a Rosszijszkaja Gazeta közölt szerdán interjút.

„Az utóbbi időszak törökországi eseményei, a tüntetések és a rendőrök elleni támadások – a szíriai válsággal kapcsolatos török kormányálláspont  következménye” – fejtette ki Dolgov. Emlékeztetett: a törökországi kurdok ellenzik, hogy az ankarai kormány támogassa a szíriai ellenzéki fegyvereseket. Szerinte a feszültség a jövőben csak nőni fog, minthogy a kurd kérdés előtérbe helyeződik. Nem zárta ki, hogy a főként a kurdokat támogató törökországi ellenzéki pártok nyomására Ankara politikája megváltozhat Bassár el-Aszad rezsimjével kapcsolatosan.

A kutató szerint Szíriában több mint kétmillió kurd él, akik a lakosság 10 százalékát teszik ki. A szíriai kurdok döntő többsége vagy semleges Bassár el-Aszaddal kapcsolatban, vagy támogatja őt. A kurdok egy része azonban a szíriai ellenzék soraiban is jelen van. Alapvetően a régóta külföldön élőkről van szó. Az Isztambulban tartózkodó szíriai ellenzékiek teljes autonómiát követelnek, sőt, Bassár el-Aszad hatalmának megszűnése esetén függetlenséget akarnak. Álláspontjuk megosztotta a külföldi szíriai ellenzéket. Júliusi kairói értekezletükön dulakodásig fajult a vita.

Borisz Dolgov a Rosszijszkaja Gazetának kifejtette, hogy Szíriában még nincs napirenden a kurd függetlenség kérdése. Amennyiben az Aszad-rezsim megmarad, a kurdok a jelenlegi pozíciót foglalják majd el, amely megfelel nekik, hiszen így is egyfajta autonómiát élveznek: használhatják nyelvüket, megkaphatják a szíriai állampolgárságot. Az utóbbi évben 300 ezer kurd kapott szíriai állampolgárságot. Aszad így tette szövetségeseivé a kurdokat – állapította meg az orosz kutató.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X