nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Női golfozók és a diszkrimináció

Három évvel ezelőtt Kaliforniában a profi női golfosok turnéját meg kellett szakítani. A játékosokat kizárták, mert nem beszéltek angolul. Most a játékosok és egy maréknyi törvényhozó vitájából végül törvényjavaslat született.

nyest.hu | 2011. augusztus 17.
|  

A törvény megtiltaná a vállalkozásoknak, hogy elvárják vagy betiltsák bizonyos nyelvek használatát a munkahelyeken. Olyan helyekre, ahol a kollégák közti kommunikácó feltétlenül szükséges a munkavégzéshez, a törvény nem vonatkozna.

Kalifornia állam szenátora, Leland Yee szerint senkit sem érhet diszkrimináció azért, mert az anyanyelvét beszéli.

Az előző kormányzó, Arnold Schwarzenegger megvétózta a törvény korábbi verzióját. Az újat hétfőn küldték el a jelenlegi kormányzónak, Edmund G. Brownnak, miután a szenátus 23:15 arányban elfogadta a javaslatot.

Forrás

Ventura County Star: Calif. law would protect language rights at work

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 Fejes László (nyest.hu) 2011. augusztus 17. 23:02

@qsoe: Hahó, jó reggelt! A golfozótól nem kell mustárt kérni! A lyukak számozva vannak, mindig tudja hova kell ütni legközelebb! És nem arról volt szó, hogy nem tudtak szót érteni a játékosokkal, hanem arról, hogy azért, mert nem tudtak angolul.

5 qsoe 2011. augusztus 17. 17:26

Akkor másképpen: szerintem nem a szervező/munkaadó feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy a versenyzők/alkalmazottak megértsék. Ennyi erővel az EU is hozhatna egy szabályt, hogy nem lehet nyelvtudás alajpján szelektálni az álláshírdetésre jelentkezőket. Aztán próbáld elmagyarázni a görög pincérednek Berlinben, hogy mustárral kéred a virslit.

4 Németh Niki 2011. augusztus 17. 17:00

Szerintem a cikkben arról van szó, hogy a _profi_ versenyzőket azért zárták ki, mert nem tudtak angolul, és nem azért, mert lökhajtásos ütőket használtak, és ezt nem tudták velük megbeszélni. Meg mintha a profi versenyzők "munkahelye" a versenypálya lenne...

3 qsoe 2011. augusztus 17. 16:51

-Heidi, kizárunk a versenyből, mert lökhajtásos ütőket használsz!

-Wie bitte?

Mellesleg mióta munkahely a golf?

2 Németh Niki 2011. augusztus 17. 16:40

Például a golf.

1 qsoe 2011. augusztus 17. 16:30

Ugyan mondjon már valaki egy olyan munkahelyet, ahol a kollégák közötti kommunikáció nem feltétlenül szükséges.

Információ
X