nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Olimpia: elkallódott a francia szöveg?

A 2010-es kanadai olimpia körül folyika hercehurca. Pontosabban az olimpia nyelve körül: hiányolják vagy keveslik ugyanis a franciát az érintettek.

nyest.hu | 2010. február 18.
|  

Javában folyik a téli olimpia – és, úgy tűnik, folyamatosan adódnak a problémák is. Legalábbis nyelvi téren. Már korábban is folytak a viták annak kapcsán, hogy milyen arányban használják a francia és az angol nyelvet a rendezvényen – elvégre mindkettő hivatalos nyelv Kanadában. Most ismét felmerült a kérdés.

A calgaryherald.com oldal beszámolója szerint szakértők vizsgálják ki az ügyet: az olimpia megnyitóját veszik górcső alá, hogy megnézzék, mennyi francia szöveg hangzott el az ünnepélyen. A vizsgálat előzménye, hogy számtalan panasz érkezett Graham Fraser nyelvi különmegbízotthoz: túl keveset szerepelt a francia nyelv a pénteki hivatalos megnyitóban.

A panaszkodók elsősorban az ügy anyagi vonzatát feszegetik. A 2010-es vancouveri olimpia megszervezéséhez ugyanis – derül ki a cikkből – az is hozzátartozott, hogy az angol nyelv mellett a francia is szerepet kap a rendezvényeken. Márpedig erre pénzösszegeket is elkülönítettek. Nem csoda hát, ha az érintettek – adott esetben a francia anyanyelvű kanadaiak – számon kérik a pénzt, de méginkább a hiányzó eredményt a szervezőkön.

A vizsgálat eredményéről még nem tudni. Mindenesetre érdekes kérdés, hogyan járnak majd utána komoly szakemberek, hogy hová kallódott el a francia szöveg. Vajon megszámolják majd az elhangzott szavakat?...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X