nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák nyelvi keménykedés
Aggódik a magyar külügy

A Külügyminisztérium sajnálatát és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szlovák parlament kedden elfogadta az államnyelvtörvény módosítását.

MTI | 2009. július 1.
|  

Magyarország tiszteletben tartja minden állam jogát arra, hogy törvényeit szuverén módon hozza meg, ugyanakkor a Külügyminisztérium sajnálatát fejezi ki, hogy a szlovák törvényhozás a szuverenitás gyakorlását úgy értelmezte: az értékteremtő és a kapcsolatokat erősítő együttműködés lehetősége helyett „egy, a nemzetközi jogi tekintetben több ponton aggályos, politikai üzenetét tekintve pedig kétséges döntést hozott” – olvasható a tárca szóvivőjének közleményében.

Mátrai Zsuzsanna emlékeztetett arra, hogy a szlovák fél korábban felajánlotta, amennyiben a magyar partnerek olyan elemet látnak az akkor még előkészületben lévő törvénytervezetben, amely ellentétes volna Szlovákia korábban vállalt nemzetközi kötelezettségeivel, ezekről kész konzultálni – még a törvénytervezet elfogadása előtt. A magyar fél élt a lehetőséggel, a szlovák fél azonban végül kitért az általa felajánlott együttműködés elől.

A kommüniké szerint a Külügyminisztérium aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az elfogadott törvénymódosításban nem sikerült feloldani a két ország alapszerződésének, illetve több nemzetközi egyezménynek az előírásai közötti ellentmondást.

Információ
X