nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
MKP: elfogadhatatlan a szlovák államnyelvtörvény

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára még a változtatások után is elfogadhatatlan a szlovák államnyelvtörvényt módosító javaslat – jelentette ki Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki kiadásában.

MTI | 2009. június 11.
|  

Szerinte az ugyan „egyértelmű, hogy a kulturális bizottságban elfogadott változtatások „enyhítik, illetve javítják az eredeti tervezetet”, de csupán „ennyi változás nem elegendő ahhoz, hogy a nyelvtörvényt elfogadhatónak tartsuk”.
A szlovák parlament kulturális és sajtóbizottságának keddi ülésén kilenc olyan javaslatot fogadtak el, amelyek megváltoztatták a magyarok által kifogásolt paragrafusok többségét. Több fontos kérdés viszont nyitva maradt, ami nem tetszik az MKP-nek. Bárdos azt is kifogásolja, hogy az MKP a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) egyik képviselője által benyújtott változásokkal sem tudott részletesen megismerkedni.
„A kórházban mégis szólhatna magyarul az orvos a pácienshez, a tanároknak nem kellene államnyelven is vezetni az összes dokumentációt, kisebbségi nyelven is szólhatnának a kereskedelmi rádiók, az emlékműveken több magyar szöveg is lehetne, mint szlovák, és a reklámok területén sem lenne olyan szigorú a szabályozás” – többek között ezt szavazta meg Ján Senko képviselő (Smer) javaslatára a parlament kulturális és sajtóbizottsága emlékeztet a lap.
Rámutat: nem teljesen világos azonban, hogy a gyakorlatban mit jelentenének ezek a változtatások, vagy például mi lesz az egyik legvitatottabb pont sorsa, amely szerint a helységneveket is államnyelven kellene használni. Ez utóbbi már nemcsak a hivatali nyelvhasználatra vonatkozna, mint azt eddig a törvény megkövetelte, hanem akár a szlovákiai magyar sajtóra is.
„Nyilvánvaló volt, hogy enyhíteni próbálják az eredeti tervezetet, de még mindig nagyon messze van attól, hogy megfelelő legyen” – állítja Bárdos Gyula, az illetékes bizottság MKP-s tagja.
Az ellenzéki – köztük az MKP-s – képviselők az egyes részváltoztatásokat támogatták, de a tervezetet nem ajánlották elfogadásra. „Továbbra is egy rossz javaslatról van szó, a filozófiája is elfogadhatatlan” – fejtette ki Bárdos.
Nehezményezi, hogy a módosításokat öt perccel az ülés előtt ismertette a Smer képviselője. „Kisebb módosítások ezek, amelyeket egy jelentős módosításnak kellene követnie a parlamentben” – tette hozzá a frakcióvezető.
A szlovák államnyelvtörvény tervezetét és a jelenleg hatályban lévő törvényt hónapokkal ezelőtt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is bírálta.

Információ
X