nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvben nem ismer tréfát
Szlovákia: nyelvkeménykedés

A szomszédos országok közül az elmúlt egy évben nyelvi-nyelvpolitikai kérdésekben talán Szlovákia hallatott magáról a legtöbbet. A szlovák parlament az idén februárban fogadta el a nyelvi kérdésekre is kitérő tanügyi törvény módosítását, és március elején kezdte tárgyalni a szigorított nyelvtörvényt, amely augusztustól lépne hatályba.

nyest.hu | 2009. május 7.
|  

A nyelvtörvény a tervek szerint lehetővé tenné a kisebbségi nyelvhasználatot az egészségügyi és szociális intézményekben azokon a településeken, ahol a kisebbségi lakosság aránya eléri a 20%-ot.

A pártok, társadalmi csoportok stb. által készített hivatalos dokumentumokat mind szlovákra, mind az adott kisebbség nyelvére le kellene fordítani.

A nyelvtörvény emellett a táblák és feliratok küllemét is szabályozná: az első helyen az államnyelvi (szlovák nyelvű), majd zárójelben a lefordított felirat kellene, hogy következzen, az államnyelvi felirattal megegyező vagy annál kisebb méretben. A szabályozás minden nyilvános közlésre kiterjedne az emléktáblától a könyvtári katalóguscéduláig, a feliratok fordítását pedig a kulturális minisztériummal kellene egyeztetni, hogy elkerülhetők legyenek a tévedések és az utólagos javítások.

A kisebbségi tankönyvekben azonban engedélyezett a szlovákiai földrajzi nevek kisebbségi nyelven történő használata, amennyiben az zárójelben kiegészül az államnyelvi formával – ez azonban még vita tárgyát képezi.

A törvénytervezet a kisebbségi nyelvek közül kiemeli a cseh nyelvet, amelynek nyilvános használatát nem kötné a szlovákhoz (a többi kisebbségi nyelv nyilvános használata esetén pl. előírná a szlovák nyelvre történő tolmácsolást). A cseh nyelv „nem sztenderd szerinti” használatát a nyilvános beszédekben annyival korlátozná, hogy erre csak „hivatalos céllal” kerülhet sor. Érdekesség, hogy a cseh nyelv közéletben használható státusát az eredeti javaslat eltörölte, de a civil szervezetek nyomására végül mégis visszakerült a tervezetbe.

A tervek szerint a törvényt megszegőket a kulturális minisztérium akár 100–5000 eurós bírsággal is sújthatja.

A szigorított nyelvtörvény egyes tervezett passzusai és a büntetés mértéke ellen több politikai, civil és szakmai szervezet is tiltakozik.

Információ
X