nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyen aktívabb Gašparovič!

Szlovákia lakosságának több mint fele nagyobb aktivitást vár el Ivan Gašparovičtól, a második hivatali időszakát kezdő szlovák államfőtől a nemzeti kisebbségekkel folytatott párbeszédben. Ez derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

MTI | 2009. június 16.
|  

A megkérdezettek 51 százaléka szerint Gašparovičnak a második ötéves megbízatási időszakában aktívabbnak kellene lennie a nemzeti kisebbségekkel folytatott párbeszéd terén, míg 39 százalék szerint tartania kellene az eddigi szintet. Öt százalék ezen a téren kisebb aktivitást vár el a köztársasági elnöktől, míg öt százalék nem válaszolt a kérdésre.

Gašparovič az államfő-választási eredmények alapján nem népszerű a szlovákiai magyarok körében, és a szlovák sajtó is gyakran bírálja, hogy tevékenységében rendszeresen beveti a magyar kártyát. A sajtó szerint ezt tette az elnökválasztást megelőző kampányban is, amikor a magyarok lakta régiókat szinte nem is kereste fel, míg ellenfelét, Iveta Radičovát azzal vádolta meg, hogy „a magyarok támogatásának elfogadásával elővette a magyar kártyát”.

Erre reagálva a Bugár Béla körül csoportosuló, a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők nem vettek részt a hivatalos ceremónián, míg az MKP a beiktatási ünnepség többi eseményét bojkottálta.

Gašparovič hétfő délutáni sajtóértekezletén hibának minősítette Bugárék lépését, és azzal vádolta meg őket, hogy ők vették elő a magyar kártyát már a beiktatás napján. Az elnök aláhúzta: az ő programjában a magyar kártya nem szerepel, a magyarokat Szlovákia egyenrangú állampolgárainak tekinti, és úgy is kezeli őket.

A Hospodářské noviny című gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében azt írja: Gašparovič második mandátumával esélyt kapott arra, hogy betartsa korábbi ígéreteit, és átlépje saját árnyékát – egyebek között a magyar kártya haszonelvű használata ügyében is.

Információ
X