nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bloggerman77: @mondoga: "És ehhez nem kell feltétlenül megtalálni Attila sírját" ** Egy mongolid ember ö...
  2019. 08. 25, 00:42  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @Fejes László (nyest.hu): Nem, nem keverek semmit. Csak rámutattam, hogy Riba rosszul, pon...
  2019. 08. 24, 23:27  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: Az idézett cikk tartalmával egyetértek. "A fentiek ellen próbálkozott egy újsá...
  2019. 08. 24, 22:43  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: "Ez egy kicsit zavarosra sikeredett, megmagyaráznád?" Rendben, megpróbálom más...
  2019. 08. 24, 22:11  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: "...a hun-magyar rokonság máig nincs bebizonyítva, és azt sem írtad meg, hogy ...
  2019. 08. 24, 21:27  Hun‒ugor géntangó
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyen aktívabb Gašparovič!

Szlovákia lakosságának több mint fele nagyobb aktivitást vár el Ivan Gašparovičtól, a második hivatali időszakát kezdő szlovák államfőtől a nemzeti kisebbségekkel folytatott párbeszédben. Ez derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

MTI | 2009. június 16.
|  

A megkérdezettek 51 százaléka szerint Gašparovičnak a második ötéves megbízatási időszakában aktívabbnak kellene lennie a nemzeti kisebbségekkel folytatott párbeszéd terén, míg 39 százalék szerint tartania kellene az eddigi szintet. Öt százalék ezen a téren kisebb aktivitást vár el a köztársasági elnöktől, míg öt százalék nem válaszolt a kérdésre.

Gašparovič az államfő-választási eredmények alapján nem népszerű a szlovákiai magyarok körében, és a szlovák sajtó is gyakran bírálja, hogy tevékenységében rendszeresen beveti a magyar kártyát. A sajtó szerint ezt tette az elnökválasztást megelőző kampányban is, amikor a magyarok lakta régiókat szinte nem is kereste fel, míg ellenfelét, Iveta Radičovát azzal vádolta meg, hogy „a magyarok támogatásának elfogadásával elővette a magyar kártyát”.

Erre reagálva a Bugár Béla körül csoportosuló, a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők nem vettek részt a hivatalos ceremónián, míg az MKP a beiktatási ünnepség többi eseményét bojkottálta.

Gašparovič hétfő délutáni sajtóértekezletén hibának minősítette Bugárék lépését, és azzal vádolta meg őket, hogy ők vették elő a magyar kártyát már a beiktatás napján. Az elnök aláhúzta: az ő programjában a magyar kártya nem szerepel, a magyarokat Szlovákia egyenrangú állampolgárainak tekinti, és úgy is kezeli őket.

A Hospodářské noviny című gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében azt írja: Gašparovič második mandátumával esélyt kapott arra, hogy betartsa korábbi ígéreteit, és átlépje saját árnyékát – egyebek között a magyar kártya haszonelvű használata ügyében is.

Információ
X