nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák nyelvtörvény
A Híd is leállítaná a módosítást

A Magyar Koalíció Pártjából közelmúltban kilépett parlamenti képviselők javasolni fogják, hogy a szlovák nemzeti tanács júniusban vegye le napirendjéről az államnyelvtörvény módosító javaslatát – jelentette be Bugár Béla pénteki pozsonyi sajtóértekezletén.

MTI | 2009. június 19.
|  

Bugár Béla, az MKP volt elnöke és négy képviselőtársa a közelmúltban jelentette be, hogy kilépnek az MKP-ból, és Híd néven új magyar pártot alapítanak, amely szlovákokat is vár soraiba.
„Realisták vagyunk, és számolunk azzal, hogy javaslatunkat a parlament nem fogadja el. Ezért azt tervezzük, hogy új módosító javaslatokat teszünk az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban, mert az a mai formájában számunkra elfogadhatatlan” – fejtette ki Bugár.
A. Nagy László, a Híd egyik alapítója szerint a kormány az államnyelvtörvény módosításával tulajdonképpen büntetni akarja a szlovákiai nemzeti kisebbségeket, illetve a tájszólásban beszélőket.
„A törvényjavaslat a jelenlegi formájában nemcsak az emberek számára elfogadhatatlan, hanem a külföldi beruházókat is elrettenti” – fejtette ki a képviselő.
A Híd azt követeli, hogy a módosító javaslatból vegyék ki mindazokat a rendelkezéséket, amelyek ok nélküli beavatkozást jelentenek a magánszférába, a szólásszabadságba és a vállalkozásokba. Ez elsősorban a sajtóbeli nyelvhasználatot, a rendezvények nyelvét, a műemlékek feliratait és a reklámokat jelenti.
„Az államnyelvtörvény módosító javaslata mindenféléről szól, a nyelvi toleranciát kivéve” – jegyezte meg Bugár Béla.
A most alakuló Híd képviselői szerint elégtelenek azok a módosítások is, amelyeket egy hete fogadott el a parlament kulturális és sajtóbizottsága. Ezzel kapcsolatban korábban az MKP is jelezte: az elmozdulás jó irányú, de messziről sem elégséges ahhoz, hogy megfeleljen a magyarok követelményeinek.
A szlovák államnyelvtörvényt szigorító módosítást első olvasatban április közepén fogadta el a pozsonyi parlament. Az előterjesztők, az oktatási és a kulturális minisztérium a törvény szigorításának szükségességét annak egyre gyakoribb megsértésével és figyelmen kívül hagyásával indokolták.
Az MKP szerint viszont a módosított államnyelvtörvény egyebek között ellentétes lenne a Szlovákia által is elfogadott európai kisebbségi és regionális nyelvi chartával. A tervezett törvénymódosítás vitát váltott ki Budapest és Pozsony között is, s a szlovák fél megígérte, hogy a magyarok által kifogásolt rendelkezéseket a bizottsági és a második olvasatbeli vita során úgy módosítják, hogy a kisebbségi nyelvhasználat ne sérüljön. Ez egyelőre nem történt meg.
Amennyiben a parlament véglegesen megszavazza az államnyelvtörvény szigorítását, az új változat augusztus elsején lép életbe. Megsértéséért akár ötezer eurós büntetés is kiszabható.

Információ
X